Майдан закордонних справ: Світ за тиждень. 2-8 липня 2018 року

14:20 11.07.2018

Олександр Хара,
експерт фонду «Майдан закордонних справ»

У тоталітарних країнах спорт є державною справою, інструментом «м’якої сили» ззовні та засобом мобілізації «патріотизму», тобто єднання навколо вождя – всередині. Саме тому соціальні мережі вибухнули від коментаря футболістів хорватської команди, що вибила Росію з чемпіонату світу, про те, що вони присвячують перемогу київському «Динамо» та Україні. Проголошений слоган «Слава Україні!» став причиною формального попередження одному з гравців з боку міжнародної футбольної бюрократії ФІФА, що перманентно стрясається від корупційних скандалів та неодноразово виявляла упереджене ставлення саме до України.

Комітет Сенату США з розвідки опублікував звіт, що підтверджує попередні висновки американської розвідувальної спільноти стосовно російського втручання у президентські вибори 2016 року. Хоча в документі й не йдеться про факти змови команди Трампа з Кремлем, формулювання, що «Російські зусилля були масштабними та складними, а їхні цілі – підірвати віру суспільства в демократичний процес, завдати шкоди Гілларі Клінтон та допомогти Дональду Трампу», є доволі значущими, враховуючи, що комітет контролює республіканська більшість.

Тим часом вісім сенаторів-республіканців відвідали Москву напередодні гельсінського саміту Трамп – Путін. Володар Кремля не знайшов часу на аудієнцію. Їхні висловлювання під час зустрічей з представниками російської влади потрапили під шквал критики американських мас-медіа та глузування з боку російських. Сенатор Шелбі задав пацифістський тон, заявивши, що він тут «не для того, щоб звинувачувати Росію в чомусь… ми повинні прагнути кращих взаємин». Сенатор Кеннеді «попросив (!) друзів у Росії не втручатися в наші [американські] вибори цього року». Республіканець також «попросив покинути Україну та дозволити Україні самостійно визначитися. Я попросив те ж саме зробити у Криму. Я попросив їх допомогти у забезпеченні миру в Сирії. І я попросив їх не дозволяти Ірану закріпитися в Сирії». Журналіст газети «Вашингтон пост» назвав делегацію «простраційною вісімкою», а користувачі «Твіттера» були більш відверті у назві: «Московські віслюки». Очевидно, що примирливий тон – це саме те, чого очікує Путін. Втім, не поважаючи слабкість, прокремлівські медіа назвали американських візитерів «прохачами».

5 липня Євросоюз продовжив дію санкцій проти російського фінансового, енергетичного та оборонного секторів, що були запроваджені наприкінці липня 2014 року через путінську агресію на Донбасі.

6-7 липня у Пхеньяні відбулись перемовини державного секретаря США з представниками КНДР щодо конкретних кроків реалізації сінгапурської «історичної домовленості» Дональда Трампа та Кім Чен Ина. Американський посадовець привіз із собою план поетапного роззброєння, що вкладається у часові рамки року – двох з половиною. Деталі зустрічі не розголошуються, втім, ЗМІ обговорюють вислів очільника північнокорейської делегації, у якому він назвав американські підходи подібними до гангстерських. Майк Помпео відкинув ці звинувачення, зауваживши, що в такому разі весь світ є гангстером, адже параметри ядерного роззброєння затверджені відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН. На його думку, перемовини показали поступове просування по всьому спектру питань. Проводячи історичні паралелі, держсекретар висловив думку, що Сполучені Штати та Північна Корея можуть змінити свої відносини з довготривалих ворожих на позитивні, як це сталося у випадку з В’єтнамом.

Після досягнення на цьому тижні компромісу серед членів Кабінету щодо параметрів виходу Британії з ЄС, Тереза Мей зазнала відчутного удару. Не погоджуючись з обраним «м’яким варіантом виходу», у відставку подали міністр з питань Брекзиту та його заступник. Міністр звинуватив пані Мей у тому, що «загальний напрямок політики залишить нас у кращому випадку зі слабкою й навіть, можливо, безальтернативною переговорною позицією». Прем’єр-міністр парирувала тим, що не відступає від передвиборчих обіцянок та досягнула компромісу серед членів уряду, які виступають за повну дезінтеграцію з Євросоюзом і тими, хто хоче залишити Сполучене Королівство частиною єдиного ринку. Попри свою прихильність до більш жорсткого виходу, міністр закордонних справ Борис Джонсон вирішив не йти з посади, адже хоче «продовжувати боротись за той Брекзит, за який агітував на виборах». Відставка та пов’язана з нею дискусія залишили невизначеність, яку, власне, й воліли подолати досягненням компромісу щодо підходів до Брекзиту.

Поліція Сполученого Королівства розпочала розслідування вбивства 44-річної жінки в місті Еймсбері, здійсненого за допомогою нервово-паралітичної отруйної речовини «Новачок». На відміну від попереднього випадку із замахом на вбивство колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки у сусідньому Солсбері, британська влада не вдалась до безпосередніх звинувачень на адресу Кремля. Слідство має встановити обставини трагедії, наразі в мас-медіа подейкують, що це могло бути ненавмисне вбивство речовиною, яка призначалася для Скрипалів.

* * *

Огляди подій і тенденцій у світі - спільний проект Фонду «Майдан закордонних справ» з політичною партією "Українське об'єднання патріотів - УКРОП" - «Світ за тиждень».

Ще на цю тему