У Мін'юсті Росії підтвердили українське громадянство Сенцова / Документ

08:01 25.06.2018

Управління Федеральної служби виконання покарань по Ямало-Ненецькому округу Міністерства юстиції Російської Федерації видало довідку консульству України в Єкатеринбурзі, яка посвідчує, що український політв'язень та режисер Олег Сенцов громадянин України.

Про це у Facebook написав адвокат Сенцова Дмитро Дінзе, передає ГРОМАДСЬКЕ.

«Засуджений Сенцов О.Г. — громадянин Республіки Україна. Прибув етапом 09.10. 2017 року. В особистій справі паспорт ЕС 477125 виданий 12 листопада 1997 року», — йдеться у довідці.

Таким чином, це спростовує твердження російської сторони проте, що Сенцов на момент засудження був громадянином Російської Федерації.

Нагадаємо, Генсекретар Ради Європи Турбйорн Ягланд в понеділок, 25 червня, офіційно проситиме президента Росії Володимира Путіна про помилування українського політв’язня Кремля Сенцова.

Адвокат Сенцова після зустрічі з політв'язнем у колонії повідомив, що Олег не планує просити Путіна про помилування. Адвокат Дмитро Дінзе відвідав його в колонії 21 червня. Він повідомив, що у політв'язня через голодування почалися проблеми з нирками та серцем. Олег Сенцов відмовився припинити голодування за пропозицією Європейського суду з прав людини.

26 травня у Олега різко погіршився стан здоров'я, але від примусового годування він відмовився. 

21 червня Мін’юст звернувся до Європейського суду з прав людини через політв’язня Сенцова.

21 червня Посольство України вимагало від Росії надати Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмили Денісовій першочерговий доступ до тюрем, де утримують політв’язнів Олега Сенцова, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка та Володимира Балуха.

Людмила Денісова написала листа російському омбудсмену Тетяні Москальковій, в якому закликала сприяти їй у зустрічі з українськими політв’язнями.

15 червня Денісову не допустили до політв'язня Кремля, режисера Олега Сенцова.

Пізніше Денісову не допустили до українського політв'язня Карпюка. Уповноважені з прав людини України і Росії домовилися відвідати по 34 ув’язнених на територіях обох країн.

21 червня президент України Петро Порошенко знову провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним та закликав звільнити українських політв'язнів.

Посли країн G7 висловили глибоке занепокоєння ситуацією з Олегом Сенцовим та іншими українськими політв’язнями, утримуваними в Росії.

14 червня Європарламент підтримав резолюцію щодо негайного звільнення Олега Сенцова та інших українських політв'язнів Кремля.

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що після звернення російських культурних діячів позиція Кремля щодо українського політв’язня, режисера Олега Сенцова не змінилася. 

Політв'язень Олег Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня оголосив голодування. Він вимагає звільнення усіх українців-політв'язнів Кремля. 28 травня Сенцов погодився на підтримуючу терапію.

Він почав голодувати перед Чемпіонатом світу з футболу, який проходить у Росії, щоб привернути увагу якомога більшої кількості людей.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній продовжує сидіти у колонії в Магадані.

Зазначимо, в Росії та в анексованому Криму утримують 64 українських політв'язня, 27 яких перебувають на території Росії.

58 — затримані у Криму чи у справах, пов'язаних з Кримом. Ці цифри не враховують в'язнів, що утримуються на території самоназваних республік.

Ще на цю тему