Спікер румунського парламенту: Ми хочемо об'єднатися з Молдовою

15:42 27.03.2018

Голова нижньої палати парламенту Румунії Лівіу Драгня вважає, що Молдова має об'єднатися з Румунією, щоб разом бути у складі Європейського Союзу.

Про це він заявив під час урочистого засідання румунського парламенту, приуроченого до 100-річчя входження Молдови (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії, повідомляє Укрінформ.

«На підставі статті №8 Гельсінкської хартії об'єдналася Німеччина. Пан Канду (спікер парламенту Молдови Андріан Канду), пан Лянке (віце-прем'єр уряду Молдови з питань європейської інтеграції Юріє Лянке), чому нам бракує мужності говорити те, що хочемо? Хочу сказати вам відверто й чесно: ми хочемо об'єднатися з Молдовою, щоб бути разом у складі ЄС. Румунія завжди була сильною, коли вона була єдиною», — заявив Драгня.

Глава офіційної молдавської делегації, що був присутнім на засіданні, спікер парламенту Молдови Андріан Канду, у свою чергу, зазначив, що «100-річчя об'єднання Молдови з Румунією — історична подія, до якої мають відноситися з повагою і гідністю».

«Фундамент особливих стосунків між Молдовою і Румунією грунтований на єдності мови, історії, цивілізації і культури. Сьогодні, всупереч усіляким сучасним викликам, у Молдові відбуваються процеси модернізації, реформування і демократизації суспільства. У цьому контексті Республіка Молдова потребує послідовної підтримки Румунії та її партнерів у ЄС і США», — підкреслив спікер у вітальній промові.

В урочистостях, приурочених до 100-річчя входження Молдови до складу Румунії, бере участь і офіційна делегація парламенту та уряду Молдови на чолі з головою парламенту Андріаном Канду і віце-прем'єром з європейської інтеграції Юріє Лянке.

Згідно з історичними даними, 27 березня 1918 року депутати Державної ради (Сфатул Церій) Молдавської Демократичної Республіки одноголосно проголосували за входження країни (територія між Прутом і Дністром) до складу Румунії. Молдова перебувала у складі Румунії до 1940 року, коли після ультиматуму радянської влади румунська армія і жандармерія залишили територію між Прутом і Дністром, а 2 серпня того ж року була утворена Молдавська РСР.

У серпні 1991 року депутати парламенту Молдови прийняли Декларацію про незалежність і про вихід зі складу СРСР.

Ще на цю тему