Український флот у Криму не фігурує в міжнародному позові Києва проти Москви

21:08 20.02.2018

У МЗС України заявляють, що захоплений Росією український флот в Криму після анексії півострова не фігурує в позові України проти Росії про порушення нею Конвенції ООН з морського права.

Про це 19 лютого в ефірі "5 каналу" сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає 5.ua.

Зокрема, дипломата запитали, чи фігурує в поданому до Міжнародного трибуналу ООН меморандумі про порушення Росією Конвенції з морського права питання захопленого українського флоту.

Зеркаль відповіла: "Ні, там не фігурує питання ніякої військової техніки, оскільки ми також робили свої застереження, що ця конвенція не поширюється на військові питання. Крім того, є ще конвенція 1907 року, яка визначає право ведення сухопутної війни, і за нею держава-окупант, в принципі, несе відповідальність тільки за майно, яке не пов'язане зі зброєю". Таким чином, дипломат пояснила, що стосовно зброї, "воно виведене за рамки міжнародного права".

"Якщо говорити про те, що ми там втратили ще дійсно (кораблі – Ред.), ми можемо розраховувати на якусь компенсацію, то це може розглядатися потім тільки в рамках якоїсь реституції, пов'язаної з окупацією, агресією, з іншими діями на території України", – сказала Зеркаль.

 

Ще на цю тему