Путін дав вказівку анексувати Крим в ніч на 23 лютого 2014 року – екс-депутат Держдуми Пономарьов

13:42 14.02.2018

Президент Росії Володимир Путін дав пряму вказівку анексувати Крим на нараді з першими особами РФ в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року.

Про це на допиті в Оболонському суді Києва у справі про держзраді Віктора Януковича розповів екс-депутат Держдуми Російської Федерації Ілля Пономарьов, передає Центр журналистских расследований з посиланням на «Українську правду».

Він зазначив, що 22 лютого президент РФ Володимир Путін мало не потрапив в авіакатастрофу в Сочі — у його вертольота була жорстка посадка, що він сприйняв як замах за участю іноземних спецслужб. У цей день втік Янукович. Тому Путін вважав, що навколо змова.

«І в ніч з 22 на 23 лютого було зібрано вузьку нараду — я розмовляв з одним з учасників цієї наради, не можу називати прізвище людини, — де, крім Путіна, било 4 людини з вищого керівництва РФ і де обговорювалося, що будемо робити в зв’язку з подіями в Україні», — розповів Пономарьов.

«Саме на цій нараді Путіним було поставлено питання про анексію Криму», — додав він.

Пономарьов розповів, що, за словами його співрозмовника, більшість на цій нараді були проти прямої анексії Криму, говорили, що є апробований вже сценарій Південної Осетії.

«На цій нараді також звучало, що пряма анексія буде неконституційною дією (згідно з Конституцією, РФ не має права приймати до свого складу частини територій інших держав, а може тільки приймати незалежні держави, якщо вони самі цього хочуть — ред.). Але Путін сказав, що ці питання потрібно вирішити, і це ваша робота, яким чином вирішити. і наполіг на рішенні про безпосередній анексії півострова», — розповів екс-депутат Держдуми РФ.

За його словами, 23 лютого процедура по анексії була запущена.

«І далі вже в кінці лютого, на мою, 27 лютого з’явилися перші озброєні люди з армії РФ, крім контингенту Чорноморського флоту на території Криму», — додав Пономарьов.

За його словами, доручення керувати анексією було дано двом людям: міністру оброни Сергію Шойгу, який повинен був забезпечити військову частину операції, і Владиславу Суркову, який повинен був відповідати за політичну частину питання.

«У Шойгу в Міноборони цим процесом безпосередньо займався (Олег) Белавенцев. У Суркова працювала команда політтехнологів, яка з ним взаємодіяла ще під час його діяльності в адміністрації президента», — сказав Пономарьов.

За його словами, в Росії завжди існувала точка зору, що Крим — це російська земля, але адміністрація президента ніяких схем дій на цю тему заздалегідь не готувала.

«Але були численні ініціативні пропозиції. У нас є такий інститут СНД, який очолював Костянтин Затулін, він неодноразово пропонував комплект дій як з розчленовування України, так і з повернення Криму до складу РФ, як вони це назвали», — розповів Пономарьов.

Також існувала група, яка об’єднувалася навколо опозиційної газети «Завтра», — Валерій Геєць, Олександр Дугін, Ігор Гиркин (Стрєлков), ряд підприємців, Костянтин Малофєєв і інші, — яка «активно і багато разів пропонувала якимось чином повернути Крим».

«З боку Криму були офіційні органи влади АР Крим, там був (Володимир) Константинов, який приїжджав на територію РФ. (Від нього — ред.) завжди звучало, що це (Крим — ред.) Російська земля і так сталося, що це тимчасове явище. Ми більше це сприймали як фігуральний вислів. Але навесні 2014 року Константинов просто безпосередньо пропонував РФ втрутитися в ситуацію в Криму», — сказав Пономарьов.

За його словами, в якості основної фігури, яка могла б бути російським прихильником, назвалася фігура колишнього керівника Компартії в Криму Леоніда Грача, але він не прийняв на себе відповідальність за анексію.

«Станом на кінець лютого магістральною лінією було спертися на владу АР Крим. Тільки тоді стало зрозуміло, що ці люди ненадійні, не в змозі діяти, що вони тільки говорили, розмахували руками, а забезпечувати процес анексії не готові. Тоді було прийнято рішення взяти за основу на Сергія Аксьонова. Головним фактором цього рішення було те, що він був пов’язаний з місцевими кримінальними угрупованнями, що у них тим самим був силовий ресурс », — пояснив екс-депутат Держдуми.

Він додав, що в якості основної протистоїть сили називалися кримські татари, особливо після мітингу 26 лютого, коли було «зрозуміло, що добровільно депутати ради Криму зібратися не готові».

«Тоді Малофєєв дав команду колишньому керівнику своєї служби охорони Гиркин силовим чином зібрати депутатів Верховної Ради Криму, щоб вони прийняли рішення про призначення референдуму та запуску процедури анексії», — сказав Пономарьов.

Нагадаємо, громадянин РФ Ігор Гиркин (Стрєлков), один з колишніх керівників «ДНР», зізнався, що ополченці насильно зганяли депутатів Криму голосувати за відділення від України.

В кінці лютого 2014 року будівлі Ради міністрів і Верховної Ради Криму були захоплені озброєними людьми в камуфляжі без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропрот.

16 березня в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.

Ще на цю тему