У Румунії здивовані реакцією Єврокомісії на поправки в системі правосуддя

08:47 25.01.2018

Лідери правлячої в Румунії коаліції Лівіу Драгня і Келін Попеску Терічану висловили здивування реакцією Єврокомісії, що розкритикувала внесені в систему правосуддя країни поправки.

Про це йдеться в оприлюдненому листі, адресованому президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру, передає Укрінформ.

«У цьому контексті, викликає здивування стурбованість Єврокомісії щодо прозорості та консенсусу при ухваленні поправок в кримінальне законодавство Румунії. Дивує ще й те, що Єврокомісія не висловила свою стурбованість, коли попередній уряд під керівництвом Дачіана Чолоша 18 березня 2016 року, без попередніх дебатів, а за допомогою прийняття екстреної постанови уряду, вніс понад 100 поправок до Кримінально-процесуального кодексу Румунії. Поправки були внесені також без консультацій з Вищою Радою Магістратури», — йдеться в листі.

У документі наголошується також, що Румунія взяла на себе зобов'язання до кінця березня нинішнього року реалізувати Директиву ЄС за номером 2016/343 про консолідацію принципу презумпції невинуватості.

Лідери правлячої коаліції аргументують необхідність внесення поправок в систему правосуддя тим, щоб уникнути в майбутньому обвинувальних вироків з боку Європейського суду з прав людини.

Раніше Єврокомісія розповсюдила заяву, в якій закликала румунський парламент переглянути запропоновані ініціативи про зміну системи правосуддя, і почати дебати згідно з пропозиціями Єврокомісії заради досягнення широкого консенсусу у просуванні вперед.

В Єврокомісії висловили стурбованість у зв'язку з загрозою зменшення рівня незалежності судової системи Румунії та зниження ефективності у протидії корупції.

Раніше представники парламентської більшості Соціал-демократичної партії Румунії затвердили ряд законодавчих поправок, які суттєво обмежують права президента при призначенні прокурорів і керівника Антикорупційного управління, а також пом'якшують покарання для чиновників-корупціонерів.

Це призвело до масових акцій протесту. 20 січня в Бухаресті відбулася багатотисячна маніфестація «Марш надії», учасники якої виступили проти внесених парламентом змін у кримінальне законодавство і систему правосуддя.

Свою стурбованість у зв'язку з цим висловили представники ЄС, США і Канади.

Ще на цю тему