Північний потік зупинили на ремонт: транзит до Європи піде через Нафтогаз

00:29 12.09.2017

НАК "Нафтогаз України" готовий виконати збільшену заявку ПАТ "Газпром" на транспортування газу в Європу, яка була надіслана 11 вересня 2017 року у зв'язку з зупинкою на плановий ремонт газопроводу Північний потік.

Про це повідомили в Департаменті з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", передає Укрінформ.

"ПАТ "Газпром" надіслало збільшену до 315 млн куб. м заявку на транспортування газу в Європу. НАК "Нафтогаз України" готова забезпечити виконання збільшених заявок в повному обсязі, хоча такі значні коливання обсягів транзиту не передбачені умовами контракту між Нафтогазом та Газпромом", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначають в "Нафтогазі", за останні 7 днів добова заявка на транзит російського газу територією України зросла на 47 млн куб. м. При цьому, за даними ПАТ "Укртрансгаз", на пункті з’єднання газотранспортних систем Суджа, найбільшому за обсягами надходження газу з РФ, на сьогодні тиск складає 57 атмосфер.

Водночас, підкреслили в "Нафтогазі", це на 3 атм нижче за рівень, передбачений транзитним договором з Газпромом. Максимальна пропускна здатність української ГТС в напрямку Європи становить більше 400 млн куб. м на добу.

Як пояснили в "Нафтогазі", збільшення заявки Газпрому пов’язане з зупинкою на плановий ремонт газопроводу Північний потік.

"Якщо в минулому році Північний потік зупинявся на профілактичні роботи на 8 днів, то цього року – на 11. На відміну від Північного потоку, профілактичні роботи на українській ГТС проводяться в робочому режимі та не вимагають припинення транзиту. Тому український маршрут залишається найбільш потужним та затребуваним маршрутом для транспортування газу в європейському напрямку", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за січень – серпень поточного року через газотранспортну систему України для європейських споживачів надійшло 61,9 млрд куб. м природного газу, що на 23,4% більше, ніж торік та на 45,6 % більше, ніж у 2015 році. 

Ще на цю тему