Майдан закордонних справ: Коли позиція спецпредставника США Волкера в Україні буде остаточно затвердженою, я співчуваю нашим дипломатам

13:13 17.07.2017

Діяльність спеціального представника Державного департаменту США в Україні Курта Волкера будуть підтримувати ресурсами не тільки Держдепу, але й, найімовірніше, інших американських відомств.

Таку думку в коментарі виданню «ГОРДОН» висловив український дипломат, колишній генеральний консул України в Стамбулі, голова правління благодійного фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко.

«Не виключено, що якісь міркування у нього вже є. Але коли позиція спецпредставника США Волкера в Україні буде остаточно затвердженою, я співчуваю нашим дипломатам. Ось тоді їхньої думки вже ніхто не буде запитувати. Усе залежить від того, що Волкер придумає. За ним будуть стояти ресурси Держдепу США і, найімовірніше, інших американських відомств. Тобто коли він ухвалить певне рішення і його затвердять у Вашингтоні, ресурси витрачатимуть не на переконання української сторони, а на реалізацію конкретних кроків. І, якщо потрібно, американці будуть ламати через коліно. Тому нашим дипломатам треба бути активнішими», — зазначив дипломат.

За його словами, президент США Дональд Трамп зацікавлений у тому, щоб Волкер домігся гарних результатів на новій посаді.

«Волкер — професіонал. Він завжди обіймав пости, де відпочивати не вийде — постійно треба працювати і бути дуже активним. Зокрема, це стосується і посади посла США в НАТО. Як ми бачимо, для Трампа дуже важливо домогтися якихось результатів у російському напрямі. Тобто професійні якості Волкера і політичні завдання адміністрації президента США збіглися. Звичайно, Волкеру знадобиться якийсь час на промацування ситуації. Але він точно не буде сидіти у Вашингтоні і читати газети. Він буде активно їздити в Україну», — підкреслив Яременко.

7 липня стало відомо, що державний секретар США Рекс Тіллерсон призначив Волкера спеціальним представником США в переговорах щодо ситуації в Україні.

10 липня Волкер зустрівся з екс-президентом України Леонідом Кучмою, що представляє Київ на переговорах у тристоронній контактній групі. Вони зійшлися на тому, що блок Мінських угод із безпеки є головним для врегулювання ситуації на Донбасі.

13 липня заступник глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв заявив, що найближчими днями Волкер знову відвідає Україну.

Волкер працював аналітиком у ЦРУ в 1986-1988 роках. Після цього перейшов у закордонний підрозділ Держдепартаменту. Наприкінці 1990-х став першим секретарем місії США в НАТО, а в 1999 році — заступником посла США в Альянсі.

Обіймав різні посади в Раді національної безпеки, а у 2008 році був призначений послом США в НАТО. Цю посаду він покинув у 2009 році. У 2011 році перейшов на роботу у вашингтонську лобістську фірму BGR Group.

Ще на цю тему