Майдан закордонних справ: Дві думки щодо біометричного контролю для росіян

10:29 17.07.2017

«Радію, що попереливавши місяць з пустого в порожнє тему віз з Росією, українська влада таки почула аргументи експертів, і мої в тому числі, що візи не будуть рішенням проблеми, і що справжньою проблемою є відсутність в Україні системи ідентифікації іноземців за біометричними даними. Ну, і слава Богу, заговорили нарешті не про візи, а про створення відповідної системи», — каже Богдан Яременко, дипломат, голова правління фонду Майдан закордонних справ.

«Будемо радіти ще більше, коли наша влада почне спочатку думати, потім говорити.

Ну, і раз нас чують, то висловлю ще дві думки.

1. Система збору біометричних даних і ідентифікації іноземців не може бути запроваджена лише для росіян. Для усіх.

2. Українській владі треба спробувати відмовити собі у бажанні вкрасти на створенні цієї системи. Хоча американським технологіям у цій сфері я довіряю більше, але оскільки ми вже йдемо в Європу (нехай поки з точки зору Європи і без перспектив дійти), то нам потрібно просто скопіювати ту систему, що діє в країнах Шенгену. Можливо, вони самі її для нас і встановлять. А нам залишатиметься лише підігнати внутрішні норми і законодавство під відповідні вимоги.

Ну, і не спішіть знову звітувати про «до 1 січня 2018 року». Такі речі можуть запроваджуватися роками. Головне — визначити завдання і почати працювати».

Теми: