Путін не домовився: чому продовжили санкції

12:19 20.06.2017

Кримські санкції триматимуться, поки Росія не звільнить окуповану територію. Для Європи це принципово.

Таку думку про продовження європейських санкцій по Криму Gazeta.ua висловив експерт фонду Майдан закордонних справ Олександр Хара.

"Цьогоріч не було причин хвилюватися, що Європа проявить слабкість. Канцлер Німеччини Ангела Меркель зайняла чітку позицію. Вона із самого початку була мотором санкційної політики. Також президент Франції Еммануель Макрон на зустрічі з Путіним сказав йому в очі, що санкції не знімуть безпідставно", - говорить дипломат.

За його словами, агенти Кремля намагалися донести, що санкції не діють.

"Путін змістив акценти, коли сказав Макрону, що санкції — це погано й треба будувати відносини прагматично, на ідеї вільного ринку. Проігнорував, що санкції запровадили внаслідок порушення міжнародного права і збройної агресії Росії. Що така практика суперечить принципам вільної торгівлі", - коментує дипломат.

Росія доклала фінансових і дипломатичних зусиль для переконання Захід у тому, що він втрачає від санкцій більше. Однак РФ залежить від західних технологій і фінансів.

"Чверть операційних фондів для нафтогазових компаній — це запозичені європейські кошти. А це кури, які несуть золоті яйця. Нафту і газ зараз видобувають у родовищах, розвіданих ще за радянських часів і технологій. Для розвитку нових потрібні західні розробки та гроші. Для оборонного комплексу та космосмічної галузі важливі поставки верстатів та високоточних станків. У Росії не випускають насоси, які треба для того, щоб качати газ. Це гальмує розвиток і модернізацію цих галузей. Санкції надзвичайно болючі", - пояснює експерт.

Навіть якби не було санкцій та війни, Росія переживала б дуже складні часи.

"Путінська економічна модель себе вичерпала. Санкції стали каталізатором всіх цих процесів. Росія не рухнула, оскільки в них є подушка з коштів, акумульованих у часи високих цін на нафту. Але це вікно можливостей закривається", - підсумував він.

Ще на цю тему