В порту «Чорноморськ» відновлюється вимагання грошей та шантаж судновласників «приватними екологічними інспекторами»?

08:32 28.04.2017

Як повідомили редакції BSNews представники компаній – суднових агентів, що працюють в морському торгівельному порту «Чорноморськ», останнім часом спостерігається намагання «ділків від екології» - вже на приватній основі - щодо налагодження незаконних та прихованих корупційних схем отримання неправомірної вигоди.

Як, відомо, уряд України заборонив чиновникам від екології перевіряти стан ізольованого внутрішнього водного балансу на суднах, яка раніше була однією з найулюбленіших корупційних зачіпок. На початку 2015 року була створена Державна служба України з безпеки на транспорті, якій було передано всі функції перевірок.

5 грудня 2016 Міністерством інфраструктури України видано наказ № 433 «Про затвердження Інструкції про порядок пломбування в морських портах суднових запірних пристроїв, призначених для скидання забруднюючих речовин та вод, що їх містять».

Цим наказом зазначено, що уповноважені особи Державна служба України з безпеки на транспорті під час контрольного огляду судна відповідно до Правил контролю суден з метою забезпечення безпеки мореплавства, здійснюють перевірку пломбування запірних пристроїв.

Саме з цього моменту в МТП «Чорноморськ» активізувалася діяльність колишніх службових осіб управління екології, які незважаючи на свою корупційну репутацію, перейшли працювати до Управління Укртрансбезпеки в Одеській області (Port State Control).

Колишні працівники управління екології вимагають від суднових агентів укласти договори про надання сюрвеєрських послуг з підприємством ТОВ «Посейдон Інжиніринг». При цьому стверджується, що начебто передбачені договором послуги є обов’язковими до виконання відповідно до діючого законодавства України.

При цьому приватні ділки від екології натякають, що у разі не укладання вищезазначеного договору, жодне з суден не пройде перевірку на відповідність міжнародним нормам безпеки та призведе до певних труднощів, а саме затримки судна біля причалу (сплата за затримку судна біля причалу на добу складає від 2500 до 5000 доларів США).

Відповідно до наданого зразку договору встановлено, що його предметом є пломбування суднових запірних пристроїв, призначених для скидання забруднюючих речовин та вод, що їх містять та організація інформаційного забезпечення під час приходу, перебування судна у морському порту.

Відповідно договору встановлено: що вартість послуг залежить від повної вантажопідйомності судна (дедвейту) і складає для суден дедвейтом:

до 4 000 т включно 180 доларів США;

від 4 000 до 16 000 т включно 230 доларів США;

від 16 000 до 35 000  т включно 290 доларів США;

понад 35 000 т. 350 доларів США.

При аналізі положень за нав’язуваним договором встановлено, що такі послуги не передбачені як обов’язкові діючим законодавством України. Таким чином, створюється незаконна схема збагачення.

Наприклад, керівництво компанії-суднового агента «Новікъ» відмовило в укладанні договору з ТОВ «Посейдон Інжиніринг».

В результаті такої відмови, в період з 04.03.2017 по 13.03.2017, за надуманими підставами з боку службових осіб «Port State Control» відбувалася затримка судна «QUEEN ZEIN» в порту «Чорноморськ». В результаті вимушеного простою компанія -судновласник понесла значні непередбачені додаткові витрати. Аналогічна ситуація відбувається на теперішній час із затримкою судна «GRAND BRIDGE».

Слід зазначити, що одними з основних порушень в актах перевірок зазначається такі, що легко та без проблем усуваються силами екіпажу судна, наприклад, незначні робочі протікання мастила на головному двигуні, дизельному генераторі, протікання системи охолодження.

На теперішній час, за наявною інформацією з Чорноморська, більшість із діючих компаній у сфері вантажоперевезень під тиском службових осіб «Port State Control» вже уклали договори з ТОВ «Посейдон Інжиніринг» про надання сюрвеєрських послуг, перераховуючи при цьому значні кошти…

Таким чином, після того, стару схема вже фактично відновлено на основі, так би мовити, «приватно-державного корупційного партнерства».

Тобто, знову з’явилася одна із схем, що змушують іноземні судна оминати українські порти…

 

Ще на цю тему