Кримські морські санкції та російські круїзи (3)

13:40 23.02.2017

Андрій КЛИМЕНКО

Кримський департамент «Майдану закордонних справ»,
головний редактор BSNews, Ялта-Київ

Від автора

Моніторингова група «Майдану закордонних справ» і BSNews продовжує серію аналітичних публікацій і журналістських розслідувань на тему «Ефективність міжнародних санкцій проти РФ у сфері мореплавства через окупацію Криму».

Нагадаємо, що до окупації Криму в лютому-березні 2014 року, морські порти півострова успішно розвивалися як міжнародні пасажирські термінали, мали великі перспективи розвитку та викликали зацікавленість у міжнародних інвесторів. Круїзний сезон 2013 року був найкращим.

2013 року Ялтинський морський порт прийняв 109 заходів круїзних лайнерів (крім лайнерів типу «ріка-море» із 25 заходами) і 77 880 пасажирів, трохи випередивши Одесу. Водночас, Ялта і Одеса були беззаперечними лідерами за кількістю заходів круїзних суден серед портів Чорного моря.

Севастопольський морський порт у 2013 році прийняв 58 лайнерів і 23 400 пасажирів, Феодосійський морський порт - 18 лайнерів і 3479 пасажирів, по одному лайнеру відвідали Євпаторійський і Керченський морські порти.

Перспективи круїзного сезону 2014 року обгрунтовано вимальовувалися не просто гарними, а безпрецедентно блискучими. Підтверджені заявки на 2014 рік нараховували 195 заходів круїзних лайнерів до Ялти (додатково 16 заходів суден типу «ріка-море»)...

Однак, після окупації Криму в лютому 2014 року, круїзний сезон, який зазвичай розпочинався наприкінці березня – на початку квітня, взагалі не розпочався, за єдиним винятком (див. нижче).

Ще наприкінці березня - на початку квітня 2014 року, як повідомляли BSNews у статті «Крим: геополітичне прощання з круїзним сезоном 2014 року», світові круїзні компанії скасували у 2014 році заплановані заходи лайнерів до портів окупованого, а потім анексованого Криму.

Компанії, заходи лайнерів яких передбачалися у березні-квітні 2014 року, негайно скасували їх із міркувань безпеки, а наступні круїзи виключені з розкладів згідно з резолюцією Генасамблеї ООН від 27 березня 2014 року та рішеннями України про закриття портів і міжнародними санкціями. Відзначимо, що круїзні судна, що заходили до Чорного моря, були власністю американських і європейських компаній.

Впродовж усього періоду окупації 2014 - 2016 років, до портів Криму, порушуючи санкції, один раз увійшло єдине іноземне круїзне судно (крім суден, що належать судновласникам РФ). Детальніше див: Кримські морські санкції та іноземні круїзи.

17 вересня 2014 року о 8:30 (за Києвом) грецький круїзний лайнер OCEAN MAJESTY, що належить компанії Majestic International Cruises, Athens, зафрахтований німецьким оператором Hansa Touristik GmbH, Stuttgart, прибув із порту Сочі на рейд окупованої Ялти, а о 8:50 ошвартувався біля причалу Ялтинського морського порту.

Після цього випадку не було жодного порушення режиму окупованої території та міжнародних санкцій в Криму іноземними круїзними суднами, крім тих, що належать російським судновласникам.

Круїзні порушники з РФ

У 2013 році співвласники і менеджери російського поромного оператора St Peter Line, спеціально для круїзів у Чорному морі заснували російську компанію Paradise Cruise & Ferry. Передбачалося, що це будуть кругові «безвізові круїзи» за маршрутом Сочі - Батумі - Ялта - Стамбул - Лімасол - Хайфа, і в зворотньому напрямку, з можливістю для пасажирів індивідуально обрати порт початку і завершення круїзу.

Для цього, наприкінці 2013 року у фінської компанії Finnlines було придбано пасажирський пором POSEIDON EXPRESS. Після окупації Криму судновласник відмовився від круїзної програми.

POSEIDON EXPRESS, Феодосійський морський торговельний порт, 9 червня 2014 року

Замість круїзів, пором працював з 01.05.14 до 24.07.14 р. - на вантажопасажирській лінії Новоросійськ-Феодосія, а з вересня 2014 року переведений із Чорного моря на поромну лінію в Червоному морі, де працює досі.

POSEIDON EXPRESS: Flag: Belize. Vessel type: Ro-ro/passenger. Former name(s): Translubeca (2013 Dec). Home port: Belize City. Class society: Registro Italiano Navale

IMO: 8706040. MMSI: 312651000. Callsign: V3RR5. Gross tonnage: 24,727 tons. Summer DWT: 10,996 tons. Length: 159 m. Beam: 25 m. Draught: 7.8 m. Build year: 1990. Builder: Gdansk Shipyard, Gdansk, Poland.

Owner & Manager: Paradise Cruise & Ferry, Russia. Заснована у 2013 році співвласниками і менеджерами російського поромного оператора St Peter Line для круїзів у Чорному морі. Судно куплене наприкінці 2013 року у фінської компанії Finnlines. Зареєстрований власник: Poseidon Express Co Ltd. Оператор: Camelot Maritime Ship & Crew Management.

Feodosia: 01.05. - 24.07.14 - на лінії Novorossiysk-Feodosia.
Kerch: 25.07. - 04.08.14. У вересні 2014 року пішов з Чорного моря

* * *

Ця ж російська компанія, Paradise Cruise & Ferry, здійснювала спробу організувати аналогічну круїзну програму на зафрахтованому поромі ISABELLA 1: IMO: 7928811. Однак, ця вона також виявилася невдалою, і пором не увійшов до «чорного списку».

Спочатку, з програми круїзу випали Лімасол (Кіпр) і Хайфа (Ізраїль). Змінена програма передбачала круговий круїз за маршрутом Батумі - Сочі - Стамбул - Батумі.

26 грудня 2014 року, коли судно вийшло з порту Сочі, компанія оголосила, що з програми круїзу, через шторм, видалено Стамбул, і пасажири здійснюватимуть плавання тільки до Батумі, потім повернуться в Сочі. Ввечері 30 грудня 2014 року компанія повідомила про необхідність скасування переходу лайнера назад із Батумі до Сочі через попередження 8-бального шторму і неможливість пришвартуватися в порту. Згодом, з’явилося повідомлення, що новорічний круїз за маршрутом Сочі - Стамбул - Батумі - Сочі, який мав розпочатися 30 грудня 2014 року також не відбудеться.

За поясненнями віце-президента компанії Paradise Cruise & Ferry Ігоря Глухова, відновлення регулярного круїзного сполучення було заплановане на травень 2015 року, однак цього не сталося. Пором ISABELLA 1 покинув Чорне море, змінив ім'я на ALMARIYA і зараз працює на поромній лінії між іспанським портом Альмерія та алжирським Ораном.

* * *

30 травня 2014 року о 06:20 мч (05:20 за Київським часом) до окупованої Ялти зі своїм першим круїзом сезону 2014 року прибув зі Стамбула невеликий круїзний лайнер ADRIANA.

30 травня 2014 року. Лайнер ADRIANA на підході до Ялти

У 2013 році цей лайнер, зафрахтований російською турфірмою - круїзною компанією Black & Baltic Seas cruise (Санкт-Петербург, РФ), здійснював безвізові кругові круїзи за маршрутом Одеса-Севастополь-Феодосія-Ялта-Новоросійськ-Сочі.

Black & Baltic Seas cruise company - дочірня компанія оператора «Експо-тур», створена спеціально для реалізації круїзних програм у Балтійському та Чорноморському регіонах.

«Експо-тур»: туроператор із виїзного туризму, Росія, Санкт-Петербург. Рік заснування: 1993. Телефон: (812) 324-70-91, 441-36-26. Сайт: http://www.expotour.spb.ru (зараз не працює)

Напрямки діяльності (країни): Абхазія, Латвія, Росія, Україна, Фінляндія, Швеція, Естонія. Напрями діяльності (види туризму): круїзи морські, пляжний відпочинок, екскурсійний туризм.

Окрім основних напрямків, ключовим продуктом є Святкові круїзи Балтійським морем за маршрутом Санкт-Петербург - Таллінн - Рига - Стокгольм - Гельсінкі - Санкт-Петербург. Для організації круїзів компанія Експо-тур фрахтує пороми компанії Tallinksilja.

У 2014 році організатори виключили з розкладу український порт Одесу і спробували компенсувати це 2-денною стоянкою у Стамбулі.

На графіку нижче зображено регулярну організацію кільцевих круїзів цього судна з можливістю початку і завершення круїзу для пасажирів у кожному із зазначених портів:

День

Порт

Прибуття

Відправлення

Неділя

Сочі

12-00

22-00

Понеділок

Новоросійськ

08-00

14-00

Вівторок

Севастополь

08-00

16-00

Середа

Стамбул

16-00

стоянка

Четвер

Стамбул

стоянка

19-00

П’ятниця

Ялта

22-00

стоянка

Субота

Ялта

стоянка

15-00

Неділя

Сочі

12-00

22-00

 

Зазначимо, що, за словами організаторів круїзу, їх турецькі партнери із самого початку, заради пасажирів цього круїзу, погодилися на порушення правил в'їзду на територію Туреччини:

7 квітня 2014 року, Світлана Ставцева, RATA-news:

«Не було б щастя, та нещастя допомогло». Так, мабуть, можна охарактеризувати ситуацію, з якою зіткнулася компанія Black & Baltic Seas cruise - організатор круїзу «П'ять курортних столиць Чорного моря». Через складну політичну ситуацію, та з міркувань безпеки, Одесу замінили на Стамбул. Як наслідок, змінилася і ротація заходів. Замість Одеси, круїз стартує з Сочі, і туди ж повертається: Сочі - Новоросійськ - Севастополь - Стамбул - Ялта - Сочі.

За словами генерального директора компанії «Експо-тур» Ігоря Рюрикова, передає RATA-news, найголовніше, що вдалося зберегти концепцію, ціну і тривалість круїзу - 8 днів/7 ночей. Як і минулого року, старт програм заплановано на кінець травня, завершення - на вересень. «Наш круїз - це сучасний аналог популярного колись маршруту «Чорноморська карусель», призупиненого на початку 90-х із розпадом СРСР. Головна перевага нової лінії в круговій побудові маршруту - де турист піднявся на борт, у тому ж порту, за тиждень, він може і зійти », - розповів пан Рюриков.

За його словами, організатори відразу хотіли включити до маршруту Стамбул. Але, тоді пасажирам були б необхідні закордонні паспорти, а чорноморський круїз розглядається, перш за все, як можливість подорожі тільки з внутрішніми російськими або українськими паспортами. Проте, коли обставини змінилися й організатори круїзу звернулися до турецьких колег, то зустріли повне розумінням і бажанням співпрацювати. Турки не вимагатимуть від росіян та українців закордонних паспортів, пасажири зможуть провести 2 дні в Стамбулі за тимчасовими перепустками й побувати на екскурсіях у складі груп. Звісно, можна поїхати і за закордонним паспортом, гуляти містом незалежно від групи. До того ж, відправитися в круїз тепер можна не лише з території Росії (включаючи міста Криму), але й зі Стамбулу. До речі, якщо посадка на судно відбуватиметься в порту Стамбулу, від іноземців також не вимагатимуть російської візи.

Це - величезний прогрес, вважає Ігор Рюриков, і нарікає, що, наприклад, з Батумі домовитися про схожу схему не вдається, цей порт до програми включити поки не вдалося, хоча за радянських часів він був у маршруті. «Незважаючи на наші побоювання, попит на круїзи після зміни програми не впав, а зріс. Після появи в програмі Стамбулу до нас повернулися ті туристи, які відмовилися від поїздки через політичну нестабільність. Українські турфірми теж продають круїз, переорієнтують своїх клієнтів на посадку у Севастополі. Отже, на кораблі будуть і росіяни, й українці», - пояснив пан Рюриков. (http://www.ratanews.ru/news/news_7042014_6.stm)

25 травня 2014 року за результатами журналістського розслідування BSNews, «Майдан закордонних справ» офіційно звернувся до Міністерства закордонних справ України, посольства України в Туреччині і Генерального консульства України в Стамбулі. Лист містив пропозицію спрямувати офіційні ноти через ситуацію з круїзом лайнера ADRIANA: уповноваженим органам Турецької Республіки, державі прапора - Федерації Сент-Кітс і Невіс, а також Міжнародній морській організації (IMO).

Як наслідок, вже на початку червня 2015 року:

1. Лайнер ADRIANА скасував заходи до Севастополя.

2. Турецька влада «поховала» незаконно досягнуті між кимось домовленості про можливість туристам із лайнера ADRIANА сходити на берег у Стамбулі без закордонного паспорта.

3. Туристам лайнера ADRIANА тепер потрібно мати закордонний паспорт навіть для сходу на берег у портах РФ - оскільки це судно, хоча і належить російській судновласнику і зафрахтоване російською компанією, але ходить під іноземним прапором.

4. У російської компанії-оператора круїзу з’явилися цілком очікувані збитки.

4 червня 2014 року, Світлана Ставцева, RATA-news:

Чорноморський круїз компанії Black & Baltic Seas cruise на судні «Адріана», який мав відродити популярний у СРСР круїзний маршрут, зазнав чергових змін.

Нагадаємо, на початку квітня цього року через складну політичну ситуацію в регіоні організатори змушені були видалити з програми Одесу. Її замінили на Стамбул. Маршрут Сочі - Новоросійськ - Севастополь - Стамбул - Ялта - Сочі приваблював туристів. Однак, до початку навігації з програми довелося забрати й Севастополь.

Як розповів RATA-news генеральний директор компанії «Експо-тур» Ігор Рюриков, 27 березня 2014 року Генеральна асамблея ООН закликала держави і міжнародні організації, в тому числі Міжнародну морську організацію (IMO), яка входить до складу ООН, не визнавати зміну статусу Криму і Севастополя і утриматися від дій, які можуть інтерпретуватися як визнання змін цього статусу (примітка BSNews - уважний читач легко впізнає в цих словах цитату з нашого листа:).

А це означає, що для Туреччини вкрай небажано зараз приймати судна, які прибувають безпосередньо з портів Криму. «Ми не можемо відправлятися із Севастополя до Стамбулу, а ставити його в програму після відвідування турецької столиці - недоцільно, бо тоді ми почнемо вибиватися з тижневого кола», - пояснив співрозмовник. Щоправда, для тих, хто хоче побачити Севастополь, компанія готова запропонувати автобусну екскурсію - її організують під час дводенної стоянки «Адріани» в ялтинському порту. Але це вже, як кажуть, інша історія.

Ще, на відміну від минулого року, коли учасники круїзу могли вільно переміщатися з російських портів до українських за внутрішнім паспортом, зараз на переміщення навіть між російськими портами їм потрібен закордонний паспорт. Прикордонники пояснюють це тим, що «Адріана» ходить під прапором іншої держави (Сент-Кітс і Невіс).

Ігор Рюриков вважає, що це нововведення також продиктоване зміненими політичними реаліями в регіоні.

Не склався й варіант відвідування Стамбулу за російським паспортом, хоча про таку можливість організатори круїзу домовилися напередодні сезону з портовою владою Туреччини. Однак, за повідомленням посольства Росії в Туреччині з посиланням на МЗС цієї країни, відвідування портових міст Туреччини іноземними громадянами можливе лише за наявності закордонного паспорта.

Навряд чи це сподобається туристам. Круїзи за внутрішнім паспортом з 4-денною зупинкою в Ялті, що дають змогу поєднати пляжний відпочинок із морською подорожжю, продавалися дуже активно. Зараз попит загальмував. До того ж, «Експо-тур» змушена компенсувати туристам, що відмовилися від круїзу, вартість турів і перенести посадку севастопольських пасажирів до Ялти.

http://www.ratanews.ru/news/news_4062014_2.stm

Попри це, оператор круїзу вирішив ризикнути:

13 травня 2014 року лайнер прийшов у Сочі з українського Іллічівська, де впродовж зими і до 8 травня 2014 року перебував на ремонті на судноремонтному заводі;

25 травня 2014 року лайнер ADRIANА відправився із Сочі до Стамбулу, а 30 травня прибув до окупованої Ялти.

У цьому першому круїзі сезону 2014 року на борту лайнера перебували учасники загальноросійської круїз-конференції, організованої Російським союзом туріндустрії спільно з Black & Baltic Seas cruise company і «Експо-тур» (С-Петербург).

30 травня 2014 року, біля 05:30 мч. Лайнер ADRIANA в Ялті. Фото з вебкамери yaltacity.org

До середини липня 2014 року це судно здійснювало круїзи по маршруту Сочі-Новоросійськ-Стамбул-Ялта-Сочі (прибувало до Стамбулу з території РФ).

Загалом, лайнер ADRIANА, у рамках цього круїзу, заходив до окупованої Ялти 7 разів: 30.05-31.05.14, 06.06-07.06.14, 13.06-14.06.14, 20.06-21.06.14, 27.06-28.06.14, 04.07-05.07.14, 11.07-12.07.14.

13 липня 2014 року гендиректор "Експо-туру" Ігор Рюриков повідомив ЗМІ, що відмова судновласника заходити до портів Сочі, Новоросійська та Ялти в рамках чорноморського круїзу спричинила проблеми в компанії "Експо-тур".

За заявою генерального директора компанії «Експо-Тур» Ігоря Рюрикова, судновласник Adriana повідомив йому, що лайнер знімається з круїзної програми й виконуватиме рейси на поромній лінії Севастополь - Стамбул - Севастополь.

Як наслідок, туристи, що внесли передплату за круїз, забажали компенсації. А туроператор "Експо-тур" оголосив про припинення своєї діяльності через неможливість виконання своїх зобов'язань перед туристами...

Дані щодо реального судновласника лайнера ADRIANА постійно плуталися. У морському бізнесі таке буває майже завжди, коли мова йде про судновласників із країн колишнього СРСР чи проблемних держав.

У різних джерелах, за останні 5 років, у зв'язку із лайнером ADRIANА названі: Tropicana Cruises Ltd (Куба), Adriana Shippng Ltd (Кариби або Сінгапур). Спеціалізовані круїзні ЗМІ писали, що у 2012 році Tropicana Cruises Ltd була організатором круїзів на лайнері Adriana в Карибському басейні: навколо Куби з відвідуванням Ямайки. З листопада 2012 року судно перейшло до компанії TBS Co. Ltd, зареєстрованої на Кайманових островах.

Найсвіжіші дані вказують на те, що з 2013 року зареєстрованим власником судна є ADRIANA SHIPPING LTD Care of Pacific Naval Register of London Ltd, Swan House, 9-10, Johnston Road, Woodford Green, Essex, IG8 0XA, United Kingdom. Оператором судна значиться інша компанія, розташована за тією ж адресою: PACIFIC NAVAL REGISTER LONDON Swan House, 9-10, Johnston Road, Woodford Green, Essex, IG8 0XA, United Kingdom. during 03/2013.

Водночас, незалежно від назви або країни реєстрації компанії-судновласника, кінцевим власником лайнера ADRIANА завжди називали відому фігуру російського круїзного бізнесу - Сергія Понятовського. У 2013 році, під час презентації круїзів лайнера по Чорному морю в кримських містах і в Одесі, так презентував себе й сам Сергій Понятовський.

Сергій Понятовський - один із засновників петербурзької компанії Inflot Cruise & Ferry, президент корпорації INFLOT World Wide (IWW, «Інфлот ворлд Вайд»). Компанія Inflot Cruise & Ferry є генеральним представником в Росії таких круїзних компаній як Pullmantur Cruises, Royal Caribbean Cruises, а також працює з Costa Cruises, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Сruises, SilverSea Cruises, Crystal Cruises, Seabourn.

Оскільки після розриву з операторами - Black & Baltic Seas cruise company і «Експо-тур» - лайнер ADRIANА дійсно приступив до роботи на лінії Севастополь-Стамбул-Севастополь, логічно припустити, що судновласника не надто хвилювали галас у ЗМІ й можливі санкції. Ймовірно, Black & Baltic Seas cruise company і «Експо-тур» заборгували йому.

Починаючи з 2 липня 2014 року, турецька компанія Esen Elita Tur на своїй сторінці в ФБ неодноразово публікувала текст такого змісту:

Увага!!! Для мешканців Криму!!! Розпочалися морські перевезення зі Стамбулу до Севастополя. За довідками звертайтесь за телефоном 0 532 15 35 732 - 0212 530 59 70 - робочий час офісу з 09.00 - до 18.30, до ваших послуг - Ебазер Шен.

У період з 16 липня до 25 жовтня 2014 року лайнер ADRIANА здійснив 14 рейсів з порту Бешикташ в Мармуровому морі (Стамбул) до окупованого та анексованого Севастополя, порушивши режим санкцій, ухвалених різними країнами й організаціями в зв'язку з окупацією Криму Росією.

Пасажирами лайнера були переважно ринкові торговці, т.зв. «човники». Так, вибір гавані в Бешикташ був оптимальним, оскільки у цьому районі Стамбулу розташовуються великі оптові ринки одягу, швейні цехи, підприємства з пошиття шкіряних виробів тощо.

З 25 жовтня 2014 року до весни 2015 року лайнер ADRIANА проходив поточний ремонт в анексованому Севастополі - на судноремонтному заводі в Комишевій бухті.

ADRIANA на ремонті в сухому доку в Комишевій бухті Севастополя 25 березня 2015 року

Запуск круїзної лінії з Криму до Туреччини на 2015 рік на лайнері ADRIANА за маршрутом Ялта-Стамбул був анонсований на 15 квітня 2015 року, згодом, відкладений до початку травня. Раніше, "міністерство курортів Криму" навіть озвучувало розклад круїзу: відправлення з Ялти ввечері щосуботи - прибуття до Стамбулу у понеділок вранці - перебування в Стамбулі до кінця дня середи - прибуття до Ялти в п'ятницю ввечері.

Повідомлялося також, що «...в Туреччині на лайнер потрібно буде дооформити документи, оскільки через політичні причини не всі документи можуть бути оформлені в Криму, а від результатів перемовин в Туреччині залежатиме відкриття морського сполучення між Ялтою і Стамбулом».

Потім, за словами начальника Ялтинського порту, власники судна несподівано вирішили «зробити паузу», пообіцявши прийняти рішення про відкриття рейсу до 1 травня 2015 року. «Зараз судновласники перебувають в Англії. Вони вираховують пасажиропотік, графік та інші судновиробничі формальності», - пояснив начальник порту. Водночас, він запевнив, що в ялтинському порту створили максимально сприятливі фінансові умови для судновласників лайнера і готові прийняти у себе «Адріану» будь-коли. «Усі необхідні договори та контракти вже підписані, ми чекаємо лише на рішення власників», - підсумував начальник порту.

Однак, 23 квітня 2015 лайнер покинув Севастополь і пішов до Карибського моря через відмову влади Туреччини дати згоду на круїзи до окупованого Криму після критики в ЗМІ з боку громадянського суспільства, кримськотатарських організацій і дипломатичних представництв України.

Можлива й інша причина. Судновласник лайнера ADRIANА, який одночасно є президентом корпорації INFLOT World Wide (IWW, «Інфлот Ворлд Вайд»), що займається організацією та обслуговуванням круїзів світових грандів круїзного бізнесу в РФ і продажем круїзних турів для громадян Росії, раптом зрозумів, що через санкції опинилася під загрозою не маленька і застаріла ADRIANА, а увесь його бізнес зі світовими круїзними компаніями ...

ADRIANA

Flag:
St Kitts Nevis
 

Ship Type: Passengers ship

Former name(s): ADRIANA III - 2010-08-29. AQUARIUS - 1987-01-01.

IMO: 7118404
MMSI: 341857000
Call Sign: V4CH2.

Double occupancy/max occupancy: 300. Crew: 100. Year

Built: 1972
Length x Breadth: 104 m X 14 m. Gross Tonnage: 4490, DeadWeight: 1100 t. Speed recorded (Max / Average): 13.7 / 11.8 knots.

Owner: Tropicana Cruises Ltd - Cuba or Adriana Shippng Ltd - Cayman Islands, Сергій Понятовський, Russia

Manager: Black & Baltic Seas cruise - St. Petersburg,Russia (July 2014)

За даними станом на 20.02.17:

Ship manager/Commercial manager
PACIFIC NAVAL REGISTER LONDON Swan House, 9-10, Johnston Road, Woodford Green, Essex, IG8 0XA, United Kingdom.

Registered owner
ADRIANA SHIPPING LTD Care of Pacific Naval Register of London Ltd , Swan House, 9-10, Johnston Road, Woodford Green, Essex, IG8 0XA, United Kingdom.

Yalta:

25.05 - 14.07.14 на круїзній лінії Сочі- Стамбул - Ялта - Сочі.

30.05-31.05.14
06.06-07.06.14
13.06-14.06.14
20.06-21.06.14
27.06-28.06.14
04.07-05.07.14
11.07-12.07.14

Sevastopol:

14.07.14
19.07.14
20.07.14
21.07.14
02.08.14

16.07 - 24.10.14 - 14 пасажирських рейсів зі Стамбулу до Севастополя.

Перебував у Севастополі на зимовому відстої.

15.04.15 мав розпочати рейси з Ялти до Стамбулу. 23.04.15 пішов з Чорного моря у Карибське

* * *

* * *

3 травня 2016 року о 7:40 мч біля причалу Керченського морського порту на 3 дні ошвартувався російський річковий круїзний лайнер «Русь Велика» на 196 пасажирів. Згодом це судно виконало ще 2 круїзи до окупованої Керчі.

GRAND RUS
(Русь Велика)

Flag: Russia

Vessel type: Passenger

Former name(s):
Генерал Н.Ф.Ватутін (Until 2013)

IMO: -
MMSI: 273356650
Call Sign: UBHI2
Class society: Russian River Shipping Register

Build year: 1960.
Builder: VEB Mathias Thesen Werft, Vismar, Germany 

Валова місткість, рег. т: 2381. Довж, м: 95,6. Шир, м: 13,5. Осадка, м: 2,44. Дедвейт, т: 315,4. Водозаміщення, т: 1557

Екіпаж: 66. Пас.: 196

Порт реєстрації: Перм

Капітан теплоходу - Плішкін Віталій Михайлович, перший помічник капітана - Голдобін Анатолій Миколайович.

Судновласник і оператор:

ТОВ «Експрес-Тур».

Росія, Перм, телефон (342) 212-03-62, Росія, Приволжський федеральний округ, Пермський край, Перм, вул. 25 жовтня, 21.

Директор: Нешатаєва Тетяна Миколаївна (вона ж – єдиний власник)

Реєстровий номер в єдиному федеральному реєстрі туроператорів: ВНТ 007024

До групи «Експрес-Тур» входить ТОВ «Круїзний флот «Русич», яка представляє «Експрес-тур» в центральному регіоні Росіи.

Страхова компанія: ВАТ «Ліберті Страхування»

Теплоход «Родная Русь» здійснює річкові круїзи на річках Кама, Середня и Нижня Волга, здійснює прямі рейси на Соловецькі острови з Москви і СП

Kerch:

03.05.16 - круїз із Самари
17.05.16 - круїз із Самари
11.09.16 - круїз із Самари

 

Всі 3 круїзи лайнера «Русь Велика» були однаковими, тому докладно розглянемо найперший.

Теплохід виконував круїзи за маршрутом Самара - Саратов - Волжський - Волгоград - Береславка - Романовська - Єйськ - Керч (3 дні) - Ростов-на-Дону - Константиновськ - Волгоград - Камишин - Саратов - Самара.

Терміни круїзу: з 27 квітня до 12 травня 2016.
Тривалість: 16 днів/15 ночей

Судно покинуло окуповану Керч 5 травня 2016 року близько 18:00 мч, прямуючи до Ростова-на-Дону.

Теплоход «Русь Велика» в Керчі 3 травня 2016 року. Фото з сайту www.kerch.com.ru

Теплоход «Русь Велика» в Керчі 3 травня 2016 року. Фото з веб-камери live.kerch.net

Теплоход «Русь Велика» в Керчі 3 травня 2016 року. Фото з сайту www.kerch.com.ru

Теплоход «Русь Велика» в Керчі 3 травня 2016 року. Фото з сайту www.kerch.com.ru

Теплоход «Русь Велика» в Керчі 3 травня 2016 року. Фото з сайту www.kerch.com.ru

Розклад круїзу

День

Місце стоянки

Екскурсійна програма

1/27.04

Самара

Початок реєстрації за 2 години до початку рейсу

2/28.04

Саратов

Автобусна екскурсія містом Саратов

3/29.04

Волжський

Оглядова автобусна екскурсія містом. Екскурсія у Волгоград

Волгоград

Пішохідна екскурсія з відвідуванням музею-панорами

4/30.04

Береславка

Автобусна екскурсія в Елісту

Романовська

Технічна зупинка

5/01.05

День в дорозі

Відпочинок на борту теплохода

6/02.05

Єйськ

Автобусна екскурсія містом. Автобусна екскурсія «Кубанські Вечори». Екскурсія до коси Долгой з відвідуванням музею «Кубанське подвір’я казаків».

7/03.05

Керч

Автобусна екскурсія на вибір:

екскурсія Феодосія-Коктебель
екскурсія в Судак

8/04.05

Керч

Автобусна екскурсія на вибір:

Мандрівка в Севастополь. Оглядова екскурсія містом з відвідуванням Панорами, пам’ятника Затопленим кораблям, площі ім. Нахімова, музею Чорноморського флоту.

Мандрівка в Ялту. Палаци: Лівадійський, Юсуповський, Голіцинський.

Мандрівка в Бахчисарай: велика ханська мечеть Біюк-хан-джамі, родинне кладовище Гіреїв, мавзолей полонянки з Подолії Марії Потоцької.

9/05.05

Керч

На вибір:

Автобусна екскурсія в Керч. Аджимушкайські каменоломні. Гора Мітрідат.

Автопіша екскурсія в Топлівський монастир (купелі Святої Параскеви, Святого Георгія; храми Параскеви, ікони Божої Матері «Всіх у скорботі радосте»; могила ігумені Параскеви).

10/06.05

Ростов-на-Дону

Автобусна екскурсія містом

11/07.05

Константиновськ

Екскурсія «Винний край» з дегустацією вин

12/08.05

День в дорозі

Відпочинок на борту теплохода

13/09.05

Волгоград

Автопіша екскурсія Волгоградом з відвідуванням історично-меморіального комплексу героям Сталінградської битви на Мамаєвому кургані 9 травня. Автобусна екскурсія на озеро «Баскунчак»

14/10.05

Камишин

Автобусна екскурсія містом. Природний парк «Щербаковський». Кам’янобродський чоловічий монастир в Ольховці и Гусівський жіночий монастир в Гусіївці

15/11.05

Саратов

Коротка технічна зупинка

16/12.05

Самара

День завершення круїзу

 

Цікаво, як судновласник «омолодив судно»: в інформації компанії вказана дата побудови 2013 рік, місце споруди - Перм. Водночас, на одному з сайтів компанії - flotrusich.ru - власник і директор компанії Тетяна Нешатаєва пише таке:

«Ідея побудувати власний теплохід для організації подорожей на Соловецькі острови народилася у нас кілька років тому. Коли ми розпочинали будівництво теплоходу «Русь Велика», нашим рушієм було бажання відкрити всім мешканцям Росії дивовижно гарні місця, відвідування яких дарує безцінний досвід самопізнання. Водна стихія закохує в себе: пізнавши всю красу круїзного відпочинку, далі обираєш лише такі маршрути, відкриваєш для себе нові куточки великої Росії»...

Насправді ж, цей теплохід змішаного плавання проекту 588 збудований 56 років тому - 1960 року в Німеччині, на заводі VEB Mathias Thesen Werft, у Вісмарі і названо «Генерал Н.Ф.Ватутин» для ДП «Волжське об'єднане річкове пароплавство Мінрічфлоту РРФСР (м.Горький, зараз Нижній Новгород).

Фото з сайту fleetphoto.ru, теплоход "Генерал Н.Ф.Ватутин", Волго-Балтійський водний шлях, ріка Нева, Ленінград, Річковий вокзал. З особистої колекції. Автор невідомий. Дата: 20 серпня 1973 р.

Проект 588 розроблений на початку 50-х рр. XX ст. Спочатку судна поставлялися в Біломорсько-Онезьке, Волжське, Єнісейське, Камське, Московське і Північно-Західне пароплавства.

Всього, з 1953 до 1961 року побудовано 49 теплоходів. Станом на серпень 2012 року, в роботі перебуває 30 суден. 11 суден виведені з роботи (на модернізації та переобладнанні, або просто не експлуатуються), 5 суден списані в різні роки, 2 судна списані після пожеж (в 1978 і 1992 роках), одне судно – «Фрідріх Енгельс» - затонуло в Балтійському морі в 2003 році.

У 1995 році теплохід «Генерал Н.Ф.Ватутин» виведений з експлуатації. До червня 2010 року - 15 років - судно іржавіло під відкритим небом у затоні "Пам'ять Паризької комуни" (Нижегородська область).

Довідка. Затон - частина акваторії річки, захищена від льодоходу та перебігу. Затони часто використовують для відстою списаних річкових суден, що очікують розбирання на метал («кладовища кораблів»), для зимового відстою діючих річкових суден або суден, виведених з експлуатації в очікуванні продажу, там же часто розташовують судноремонтні майстерні. Слово «затон» нерідко зустрічається в складі топонімів.

Теплоход «Генерал Н. В. Ватутин» на відстої в затоні "Па’мять Парижської комуни" (Нижньогородська область), 2009, фото alex2014nn.

Теплоход «Генерал Н. В. Ватутин» на відстої в затоні "Па’мять Парижської комуни" (Нижньогородська область), 2009, фото alex2014nn.

Теплоход «Генерал Н. В. Ватутин» на відстої в затоні "Па’мять Парижської комуни" (Нижньогородська область), 2009, фото alex2014nn.

Теплоход «Генерал Н. В. Ватутин» на відстої в затоні "Па’мять Парижської комуни" (Нижньогородська область), 2009, фото alex2014nn.

Теплоход «Генерал Н. В. Ватутин» на відстої в затоні "Па’мять Парижської комуни" (Нижньогородська область), 2009, фото alex2014nn.

Потім, в середині 2010 року теплохід «Генерал Н.В.Ватутін» продали і відбуксирували в Перм, де в 2010-2013 роках його відновлено і переобладнано (модернізовано).

Фото з сайту fleetphoto.ru, теплоход "Русь Велика" на стапелі судноремонтного заводу в Пермі. Дата: 25 березня 2011 р. Автор: Олександр Кляченко

Фото з сайту fleetphoto.ru, теплоход "Русь Велика" на ріці Кама, 16 жовтня 2011 р. Автор: Олександр Кляченко

Однак, незважаючи на те, що судно пройшло реновацію, в документах воно значиться як нове - побудоване у 2013 р. Найімовірніше, це зроблено задля "маркетингового ходу" - з метою підвищення туристичної привабливості. Зазначимо, що схожа практика не використовується у світовому круїзному бізнесі...

Райони плавання теплоходу «Русь Велика» після реновації:

Судновласник і оператор судна - компанія «Експрес-Тур» - ще в грудні 2014 року анонсувала, що в період навігації 2015 року теплохід «Русь Велика» здійснить три рейси з Самари до Керчі. Перший круїз мав відбутися з 27 квітня до 11 травня 2015 року, проте був скасований через поломку судна. Зазначимо, що про це стало відомо увечері 29 квітня 2015 року, через два дні після початку круїзу.

24 квітня 2015 року, теплохід «Русь Велика» покинув затон Чкаловська (Нижньогородська область). Спочатку передбачалося, що частина туристів зійде на борт в Нижньому Новгороді, але через неготовність причалу посадку скасували.

27 квітня 2015 року мав розпочатися круїз з Самари, але напередодні судно було пришвартоване в Тольятті, де простояло два дні, потім, без туристів пішло на судноремонтний завод для підйому судна з води для ремонту його підводної частини. За результатами робіт, представник судновласника заявив, що на ремонт судна необхідно щонайменше п'ять днів, тому круїз було скасовано. Причини неполадок - «проблеми в роботі рухомо-кермового комплексу».

У сезоні 2015 року судновласник теплоходу «Русь Велика» організував прямий рейс з Москви до Архангельська через Соловецькі острови і круїз із заходом в Каспійське море, до порту Баутіно. Але, тоді ж, за повідомленнями російських спеціалізованих ЗМІ, позитив від нових маршрутів був зіпсований низкою інших проблем:

так, захід у Новоросійськ, запланований у навігації 2015 року, куди перші річкові круїзні судна не заходили, був скасований ще взимку, за кілька місяців до рейсу. Не відбулося в 2015 році й жодного круїзу до Криму, а таких, крім зазначеного вище, було заплановано ще два – у жовтні 2015 року. Анонсований раніше круїз до Балтійського моря, запланований з 22 вересня до 3 жовтня 2015 року з відправленням з Дубни та відвідуванням Усть-Луги і Виборгу також не відбувся.

Мабуть, через фінансові втрати, компанія прийняла вкрай незвичне рішення про завантаження свого "нового" круїзного лайнера «Русь Велика» в осінньо-зимовий сезон: восени 2015 і навесні 2016-го, з 18 березня до 20 квітня, теплохід працював як плавучий гуртожиток (стоянкового судна) для нафтовиків в Каспійському морі - на родовищі Філановського за 200 км від Астрахані.

Карта з сайту www.indpg.ru

Зазвичай, для подібних цілей використовуються пасажирські судна, які за своїм технічним станом вже не можуть бути круїзними.

Наприклад, на цьому ж родовищі "працює гуртожитком" добре відомий в Україні та на Чорному морі теплохід «Т.Г.Шевченко», який до 2010 року включно обслуговував круїзи по Дніпру і Чорному морю, включаючи Одесу, Севастополь, Ялту і порти Болгарії і Румунії. У серпні 2010 року, теплохід «Т.Г.Шевченко» завершив круїзну роботу і був проданий компанією «Укррічфлот» казахській компанії спеціально для використання надалі як плавучий гуртожиток для працівників нафтогазових родовищ.


«Русь Великая»

Тип судна: Пасажирський круїзний теплоход

Проект судна: РЕГК.002
Опис: Пасажирський круїзний теплоход змішаного «ріка-море» плавання, збудований на базі трьохпалубного теплоходу проекту 588
Суднобудівне підприємство: Верхньокамська будівельна компанія (Росія, Перм)
Дата будівництва: 11.04.2013
Стан: В експлуатації
Судновласник: Експрес-Тур, ТОВ (Росія, Перм)
Прапор: Росія
Порт реєстрації: Перм
MMSI: 273356650
Ідентифікаційний номер судна: РМ-49-323

Клас реєстру: М-ПР2,5
Валова місткість, рег. т: 2381
Довжина, м: 95,6
Ширина, м: 13,5
Надводні габарити, м: 16,7
Висота борту, м: 4,3
Осадка, м: 2,44
Дедвейт, т: 315,4
Водозаміщення, т: 1557
Тип ГД: ДРА-450 (ЯМЗ-8502.10-02)
Потужність ГД: 3*329
Швидкість: 24 км/час
Екіпаж, осіб.: 66
Пасажиромісткість, осіб.: 196

Капітан теплоходу - Плішкін Віталій Михайлович, перший помічник капітана - Голдобін Анатолій Миколайович.

Судновласник і оператор:

Повна назва: Організація з обмеженою відповідальністю «Експрес-Тур».
Місце перебування: Росія, Перм, телефон (342) 212-03-62, Росія, Приволжський федеральний округ, Пермський край, Перм, вул. 25 жовтня, 21. Офіси продажу: Єкатеринбург, Москва, Перм, Самара, Санкт-Петербург

Реєстровий номер в єдиному федеральному реєстрі туроператорів: ВНТ 007024
Загальний розмір фінансового забезпечення: 10 000 000 рублів
Страхова компанія: ВАТ «Ліберті Страхування»

Генеральний директор: Нешатаєва Тетяна Миколаївна (вона ж – єдиний власник компанії)

Компанія «Експрес-Тур» створена у листопаді 2000 року, на круїзний ринок вийшла в 2002 році. Тоді компанія зафрахтувала та відновила, після тривалого відстою, трипалубний теплохід «Н.В.Гоголь», з яким і працювала з 2002 до 2010 року.

У 2010 році компанія викупила теплохід «Генерал Н.Ф.Ватутін» й приступила до його реновації за проектом РЕКГ.002. У 2011 році компанія придбала у власність теплохід «Рідна Русь». У червні 2013 року завершена реставрація, після цього розпочалася робота теплоходу«Русь Велика».

Теплохід «Рідна Русь» переважно обслуговує туристів на річках Кама, Середня і Нижня Волга. Теплохід «Русь Велика» здійснює прямі рейси на Соловецькі острови з Москви і Санкт-Петебруга.

До групи компаній ТОВ «Експрес-Тур» входить ТОВ «Круїзний флот «Русич» - представник «Експрес-туру» в центральному регіоні Росії.

У 2017 році компанія має намір збільшити кількість круїзів до окупованого Криму:

Назва круїзу/Дата

Маршрут 

Кількість днів

Вартість
круїзу

1

«До кримських берегів»
16.04.2017 - 30.04.2017

Самара - Саратов - Волгоград - Ільївка (Еліста, Костомарово) - Романовська - Єйськ - Керч (3 дні: Севастополь, Ялта, Феодосія, Судак, Новий Світ, Бахчисарай) - Ростов-на-Дону (Азов) - Константиновськ - Ільївка - Камишин - Саратов (Тархани) - Хвалинск - Самара

15

від 46126 рублів

2

«Севастопольський вальс»
30.04.2017 - 18.05.2017

Самара - Хвалинськ - Камишин - Ільївка (Еліста) - Романовська - Єйськ - Керч (4 дні: Севастополь 9 травня, Ялта, Феодосія, Судак, Новий Світ, Бахчисарай) - Ростов-на-Дону - Константиновськ - Волгоград - Самара - Нижній Новгород

19

від 67731 рублів

3

«Ось вона яка, рідна сторона»
01.09.2017 - 26.09.2017

Москва - Калязин (Сольбинська пустинь) - Углич - Кострома - Плес - Н.Новгород - Самара - Волгоград - Ільївка (Еліста) - Романовська - Єйськ - Керч (3 дні: Севастополь, Ялта, Феодосія, Судак, Новий Світ, Бахчисарай) - Ростов-на-Дону (Азов, Таганрог) - Константиновськ - Ільївка - Волгоград (Ольховка, Гусівка) - Камишин - Саратов - Самара - Казань - Чебоксари - Н.Новгород (Дівєєво, Семенов) - Городець - Ярославль - Москва

26

від 130000 рублів

4

«Біля синього моря»
26.09.2017 - 15.10.2017

Москва - Самара - Саратов - Волгоград - Ільївка (Еліста, Костомарово) - Романовська - Єйськ - Керч (3 дні Севастополь, Ялта, Феодосія, Судак, Новий Світ, Бахчисарай) - Ростов-на-Дону (Азов, Таганрог) - Константиновськ - Ільївка - Камишин - Саратов (Тархани) - Вольськ - Хвалинськ - Самара

20

від 54020 рублів

 

* * *

Так, можна констатувати, що 3 спроби російських круїзних операторів організувати морські круїзи до окупованого Криму в 2014 - 2015 роках закінчилися невдало - круїзні проекти на поромах POSEIDON EXPRESS та ISABELLA 1 у 2014 році не відбулися; круїзний проект на невеликому застарілому лайнері ADRIANA в 2014 році перервано посередині, і, зрештою, скасовано через санкції.

Єдиний вдалий досвід - три заходи в Керч річкового круїзного лайнера GRAND RUS (Русь Велика) в 2016 році, який за своїми технічними параметрами не має можливості заходити в Чорне море далі, ніж Керч.

Можна прогнозувати, що внаслідок українських і міжнародних санкцій в зв'язку з окупацією Криму подальші спроби і перспективи круїзного судноплавства РФ у Чорному морі, про які багато говорилося наприкінці 2016 року, можуть бути реалізовані лише у випадку придбання компаніями РФ за кордоном морського круїзного судна і його реєстрації під прапором РФ. Власних суден схожого класу у РФ немає.

Перспективи круїзного судноплавства РФ в Чорному морі в 2017 році розглянемо у спеціальному розслідуванні.

* * *

Офіційно
 

Заходом в порти окупованого і анексованого Росією Кримського півострова судновласники, капітани і екіпажі суден здійснюють злочин, передбачений статтею 332-1 Кримінального кодексу України.

Ця стаття була внесена до Кримінального Кодексу при прийнятті Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Згідно з цим законом, члени екіпажу судна, що прибувають на його борту в Крим, потрапляють під адміністративну та кримінальну відповідальність перед Україною за незаконне групове перетин кордону та порушення порядку в'їзду на окуповану територію.

І це рано чи пізно може обернутися для членів екіпажу серйозними штрафами, а для судновласника і капітана - і більш серйозними наслідками, включно з арештом цього судна або інших судів цього судновласника в українських або іноземних портах.

Кримінальний кодекс України:

"Стаття 332-1. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї

1. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави -

караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією транспортних засобів.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією транспортних засобів.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років"...

Редакція BSNews і Майдан закордонних справ звертають увагу правоохоронних органів України та всіх читачів, що публікуються нами матеріали є не просто інформаційними повідомленнями ЗМІ, а документуванням факту вчинення злочину або підозри в його скоєнні.

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму з 1 листопада 2016 року здійснюється за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

* * *

Розслідування проводяться в рамках проекту "Журналістське розслідування" Міжнародні санкції щодо анексії Криму: ефективність і вплив, дотримання і технології обходу "за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

* * *

(LT) або (мч) = місцевий час

Ще на цю тему