Дипломат про те, чому ЄС квапить Британію до її виходу з Союзу

15:00 30.06.2016

Фото: Getty Images

Європейські лідери хочуть швидше досягти повної ясності ситуації, каже Богдан ЯРЕМЕНКО.

Про це дипломат, керівник Фонду «Майдан закордонних справ» Богдан ЯРЕМЕНКО розповів у коментарі «Главреду».

«Країни ЄС кваплять Британію для того, щоб вона почала формальний процес виходу з Союзу, оскільки Девід Кемерон зробив досить обтічну заяву, з якої не зрозуміло, коли все-таки Британія ініціює процес «розлучення». Це повинно бути зроблено у вигляді листа про наміри від прем’єр-міністра Британії до Європейської комісії та Ради Європи», – розповів дипломат.

«Невизначеність ситуації – як буде виходити Британія з ЄС, коли вона буде це робити – породжує, в свою чергу, також і невизначеність на ринках, і політичну невизначеність. Природно, що європейські лідери прагнуть мінімізувати втрати, щоб якомога швидше досягти повної ясності ситуації», – підкреслив експерт.

«Крім того, в даних заявах європейців присутній і істотний емоційний фактор, певна образа, на жаль. Але це мало що змінює, це, скоріше, «побічний» доказ того, що необхідно внести ясність. Чим швидше з’явиться ясність, чим швидше почнуться переговори про умови «розлучення» і виходу з ЄС, тим швидше зникнуть емоційні моменти, і ситуація стабілізується», – вважає Богдан ЯРЕМЕНКО.

«Також зараз не стоїть питання, чи готовий ЄС до швидкого «розлучення» з Британією, оскільки це просто неминуче», – резюмував керівник Фонду «Майдан закордонних справ».