Богдан Яременко: Чого очікувати від зустрічі Обами і Порошенка

13:00 30.06.2016

Фото: ЕРА/UPG

Американці хотіли б закінчити другу каденцію Обами на високій ноті. Заявив голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, повідомляє Новое Время.

Під час недавнього візиту в Київ помічник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд анонсувала зустріч президентів Барака Обами і Петра Порошенка в рамках варшавського саміту НАТО.

Американський дипломат хоче гарантій. Вона намагається підштовхувати ситуацію, не будучи впевненою в президенті України та в тому, що вибори в Донбасі таки відбудуться. Порошенко може сказати їй одне, а зробити – інше, в той час як обіцяне Обамі він, безумовно, виконає. У таких умовах виникають різні ідеї, як зміцнити впевненість у тому, що Мінські угоди будуть виконані (наприклад, з’явилася ідея введення поліцейської місії ОБСЄ).

Крім того, Нуланд готує зустріч Обами та Порошенка, намагаючись одночасно переконатися, що їх розмова буде мати максимально позитивні результати для американського президента. Зокрема, дипломат передає меседжі про те, чого Штати очікують від України, і, відповідно, на що може розраховувати Україна, якщо прислухається до цих рекомендацій.

Війна з Росією, швидше за все, буде головним питанням майбутнього саміту. Україна може тим чи іншим чином нагадати, що ми чекаємо посилення військової підтримки для протидії Росії. Але ставити питання руба не варто. Позиція Вашингтона дуже чітка і зрозуміла, тому немає сенсу просити ще раз, щоб знову почути відмову. Це принижує обидві сторони. Швидше за все, американці не наважаться надати додаткову військову допомогу Україні до виборів і зміни адміністрації в Білому домі. У Києві це прекрасно розуміють.

Американці хотіли б закінчити другу каденцію Обами на високій ноті, здобувши серйозне проривне досягнення. Наприклад, зупинивши війну, що деяким чином виправдовувало б дуже натягнуту Нобелівську премію миру Обамі. Ясно, що подібні амбіції у нього є, як і у членів його адміністрації. Тим не менш, не думаю, що це головний мотив американців.

Ще на цю тему