Російський суд дав кримчанину Приходьку 5 років в'язниці

16:41 03.03.2021

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька до 5 років позбавлення волі і штрафу 110 тис. рублів ($1,5 тис.).

Про це повідомляється на сайті Кримської солідарності, передає Укрінформ.

«Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав кримського політв'язня Олега Приходька винним у зберіганні вибухівки і підготовці до теракту та призначив йому 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першим роком за ґратами»,– йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося раніше, 25 лютого російський державний обвинувач попросив для активіста 11 років колонії суворого режиму і штраф у розмірі 200 тисяч рублів.

Зі свого боку в своїй останній промові Приходько сказав, що він «звичайний християнин і коваль, який не згодний з входженням Криму до складу Росії, про що завжди відкрито і публічно заявляв». Саме ця його думка, вважає Приходько, і стала причиною «пильної уваги спецслужб».

Олегу Приходьку 62 роки, він мешкав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Він ніколи не приховував власну проукраїнську позицію і публічно засуджував приєднання Криму до Росії в 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку і відмовитися від своїх слів. Олег Приходько грубо протистояв таким візитам. З 2016 року його почали викликати на численні допити до ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді та абсурдні бесіди на тему патріотизму й націоналізму. Одного разу його оштрафували в адміністративній справі після вилучення у нього незаконної в РФ символіки, яку він нібито пропагував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук в його гараж, де знайшли вибухівку. В результаті українського активіста обвинуватили за такими статтями КК РФ: ст.30 ч.1 і ч.1 статті 205 («Приготування до вчинення терористичного акту»), ч.1 статті 222 («Придбання і зберігання вибухових речовин») і ч. 1 статті 223-1 («Виготовлення вибухових речовин»).

Ще на цю тему