Муженко – про Крим: у нас був шанс дати відсіч, але надійшла команда «відставити»

15:44 03.03.2021

Ексначальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що наприкінці лютого 2014 року у нашої країни нібито була можливість відстояти Крим і не допустити його окупації Росією.

Таку думку генерал озвучив в інтерв'ю «Фактам». Утім, за його словами, на певному етапі зверху надійшла вказівка не робити ніяких дій, але хто її віддав, точно сказати не можна.

«Я завжди повторюю одне й те саме, що у нас був шанс (дати відсіч росіянам. – Ред.) і нам необхідно було його використовувати. Але ввечері (28 лютого. – Ред.) надійшла команда «відставити». Чому було ухвалено таке рішення?» – згадує Муженко.

Генерал додав, що у фатальний день зайшов до тодішнього начальника Генштабу ЗСУ Михайла Куцина, заступником якого він був, і розповів, що літаки вже в повітрі і йдуть на забір десанту з аеродромів для перекидання у Крим.

«Він каже: «А що ти мені підсовуєш? Я не знаю, що ти там підписав». А у мене не було в той момент ніяких повноважень, щоб дати розпорядження продовжувати операцію», – зізнався Муженко.

Він також розповів, що дізнався про вторгнення Росії до Криму ввечері 27 лютого 2014 року, коли перебував у Брюсселі, де саме мав засідати військовий комітет НАТО.

«Ми тоді із заступником міністра оборони терміново вилетіли в Україну. Потім у нас була інформація, куди росіяни зайшли, які наші частини блоковані. 28 числа, коли над Кримом пролітали десять російських вертольотів, ми ухвалили рішення про нарощування нашого угруповання в Криму за рахунок переміщення туди десантників 95-ї і 25-ї бригад, які повинні були на транспортних літаках приземлитися на аеродроми в Кіровському і в Джанкої», – зазначив генерал.

Окрім того, уточнив він, було розпочато передислокацію 80-ї бригади і 79-ї бригади на прикриття перешийку. Відповідні бойові розпорядження навіть встигли підписати у Куцина, але зрештою все згорнули.

Ще на цю тему