Джемілєв: Крим може стати непридатним для життя, там вже є ядерна зброя

14:01 01.03.2021

Росія вже розмістила на території тимчасово окупованого Криму шість ядерних боєголовок. Це загрожує тим, що півострів може бути знищений як місце для життя людей.

Таку інформацію в інтерв'ю для програми журналістки Яніни Соколової «Рандеву» озвучив лідер кримскотатасркого народу Мустафа Джемілєв. Про смертоносну зброю Кремля він розповів, відповідаючи на питання про шанси нашої країни повернути свою територію силовим шляхом (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).

«Відповідність сил неоднакова, звичайно, далеко неоднакова. Ми військовим шляхом звільнити Крим не зможемо. Та й в цьому немає необхідності, якщо ми будемо проводити системну політику невійськову. І потім – Крим може перетворитися на землю, непридатну для життя. Він втратить вже всякий сенс для повернення. Я ще у 2016 році у ПАРЄ говорив про те, що туди вже завезли ядерну зброю», – сказав Джемілєв.

За його словами, мова йде про базу Кизилташ під Феодосією, побудовану ув'язненими в 1952-1953 роках. Після завершення об'єкту людей розстріляли за вказівкою диктатора Йосипа Сталіна, а база почала працювати – на ній проводили збірку військових атомних бомб.

«У 1996 році, коли ми підписали Будапештський меморандум, все звідти вивезли, перестало бути базою. А після окупації, з 2014 року, там посилено, цілодобово почали працювати над реставрацією цієї бази», – підкреслив лідер кримських татар.

Він уточнив, що деякий час на секретному об'єкті в якості вантажників і робочих були багато кримських татар. Але з моментом наближення будівництва до завершення від робіт усунули не тільки кримських татар, а й інших людей з Криму.

«Працюють там зараз тільки з Росії. Ще у 2016 році я отримував інформацію від двох незалежних джерел, що там вже є шість ядерних боєголовок. Причому одне джерело з Криму, інше – з Москви. У мене там дочка недалеко від цієї бази живе, вона мені повідомляє, що щось відбувається: три смуги огорожі, із собаками і з лічильниками Гейгера ходять», – підсумував Джемілєв.

Ще на цю тему