Інтерпол відмовляється розшукувати причетних до злочинів у Криму — прокуратура

13:21 01.03.2021

Інтерпол відмовляється здійснювати розшук осіб, причетних до злочинів на території окупованого Росією Криму.

Про це заявив керівник прокуратури АРК Ігор Поночовний під час телемарафону до Дня спротиву окупації Криму.

Основна проблема, з якою стикаємося ми та правоохоронні органи автономії, зважаючи на ту специфіку, в якій ми працюємо, це блокування порядку здійснення спеціального досудового розслідування.

Тому що на сьогодні Кримінально-процесуальний кодекс України дозволяє здійснювати спеціальне досудове розслідування лише стосовно осіб, оголошених у міжнародний розшук, — сказав він.

Поночовний пояснив, що для того, щоб суд дав згоду на здійснення спеціального досудового розслідування, необхідно оголосити особу в міжнародний розшук.

«По-перше, процедуру в національному законодавстві прописано абсолютно недосконало, але найбільшою проблемою в цьому випадку є позиція самого Інтерполу, який абсолютно під різними причинами й мотивам відмовляється здійснювати розшук осіб, які причетні до тих чи інших злочинів, скоєних у Криму», — зазначив він.

Це стосується і військових злочинів, злочинів проти засад національної безпеки, загальнокримінальних злочинів.

Тобто абсолютний бойкот будь-яких ініціатив із міжнародного розшуку злочинців, які скоїли злочини в Криму, оголошений Інтерполом. Неофіційно, звісно, — додав Поночовний.

За його словами, не маючи можливості через Інтерпол оголосити у міжнародний розшук цих осіб, немає змоги отримати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування і заочного засудження цих осіб.

Минулого тижня у Верховній Раді в першому читанні було проголосовано законопроєкт про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення механізмів здійснення спеціального досудового розслідування, який значно спрощує бюрократичні процедури, і сподіваємося, що з розблокуванням такого механізму ці справи підуть до суду швидше й у суді також рухатимуться швидше, — зазначив він.

Керівник прокуратури Криму також наголосив, що у справі про засудження Ахтема Чийгоза встановлено 29 осіб, безпосередньо причетних до його переслідування.

«З них уже стосовно семи осіб — направлено до суду з обвинувальними актами в порядку спеціального досудового розслідування. Вироків, на жаль, поки що немає. Є труднощі в українських судах зі спеціальним досудовим розслідуванням і заочним засудженням. Осіб, які безпосередньо чинили переслідування, встановлено», — розповів Поночовний.

Ще на цю тему