Коронавірус в Криму: ліжкомісця продовжують скорочувати, вакцин — немає

12:21 01.03.2021

В тимчасово окупованому Криму за останні сім днів «влада» загалом оголосила про 994 нових випадки захворювання на COVID-19, з яких про 455 заявила «адміністрація» Севастополя. За тиждень окупанти оголосили статистику у 54 летальних випадки.

Експертка «Кримської правозахисної групи» Ірина Сєдова підкреслила, що на українському півострові свідомо маніпулюють статистикою смертності від COVID-19, повідомляє QHA.

«Коли дивимося на офіційну статистику, яку публікує так званий «МОЗ» Криму, відразу зрозуміло, що це брехня. Спочатку ми ще намагалися рахувати, але потім зрозуміли, що розбіжність між реальною ситуацією і даними окупаційної «влади» и просто величезна», — пояснила вона.

Правозахисники ведуть переважно оперативну роботу: спілкуються з медиками, з постраждалими. «Один з патологоанатомів в морзі кримського міста розповідав, що йому забороняють ставити померлим діагноз COVID-19 - треба писати, що людина померла від пневмонії», — додала Сєдова.

Під час засідання так званого «штабу щодо поширення COVID-19» «глава кримського відділення Росспоживнагляду» Наталя Пеньковська продовжує стверджувати, начебто поширення COVID-19 в Криму зменшується. Водночас вона повідомила, що зросла захворюваність на сезонні інфекції.

В семи регіонах захворювання на сезонні інфекції зросли, і перевищили на 15-20% середній показник по Криму. Це насамперед Алушта, Армянськ, Керч, Судак і Кіровський район, — озвучила вона.

Та при цьому окупанти заниженими показниками поширення нової коронавірусної інфекції виправдовують подальше скорочення ліжкомісць для пацієнтів з COVID-19 в лікарнях. Так званий «міністр охорони здоров'я» Криму Олександр Остапенко заявив під час засідання, що кількість місць для коронавірусних хворих вирішено скоротити ще на 505 ліжок. «Для лікування пацієнтів від нової коронавірусної інфекції та позалікарняних пневмоній в стаціонарних умовах функціонує 2109 ліжок. Нагадаю, що минулого тижня було 2 614», — озвучив Остапенко.

Окупанти рекламували масову вакцинацію в Криму, задля чого завезли на півострів речовину «Спутнік V», ефективність чи хоча б безпечність якої не доведена. Наразі мешканці півострова, які вирішили ввести собі «Спутнік V», скаржаться на її відсутність.

Окупаційний «глава» Криму Сергій Аксьонов озвучив, що медичних установах Криму не вистачає речовини, яку в державі-окупанті позиціонують як вакцину від Covid-19. Крім того, бажаючі вакцинуватися не можуть записатися на процедуру через портал «держпослуг». «Надходять звернення громадян, що їх спочатку записали, а потім відмовили в вакцинації з формулюванням, вакцини немає», — розповів Аксьонов.

Нагадаємо, занижену статистику захворювань напередодні курортного сезону і масових акцій окупантів в Криму занижували так само і в минулому році.

Пеньковська заявила, що через «тенденцію до пониження рівня захворюваності на COVID-19» з 1 березня в тимчасово окупованому Росією Криму скасують частину карантинних обмежень.

Ще на цю тему