Корвет «Вінниця» перетворять на перший в Україні військовий корабель–музей

09:01 01.03.2021

Навчальний корабель військово-морських сил України «Вінниця» перетворять на перший в Україні військовий корабель-музей. Розташують його у Миколаєві.

Про це повідомили у пресслужбі Міноборони.

Очільник відомства Андрій Таран розповідає, що зараз працюють над передачею корвета як музейного предмета до філії Національного військово-історичного музею України — Центрального військово-морського музею.

Корабель, збудований 45 років тому, планують розмістити на 8-му причалі Миколаєва. У Міноборони переконані, що створення на базі бойового судна музейної експозиції дозволить перетворити його в один із потужних центрів військово-патріотичного виховання молоді.

«Тут популяризуватимуть традиції українського військового флоту, а причал стане одним з осередків туризму міста корабелів», — каже Таран.

У Міноборони додають, що «Вінниця» є одним з останніх представників корветів проєкту «1124». Він має стати зразком кораблебудування 70-х років минулого століття.

Загалом у світі існує кілька сотень кораблів-музеїв, на яких розміщені експозиції, присвячені історії, екіпажу та подіям судна. Найвідоміші із них — вітрильний лінійний корабель «Вікторі» у британському Портсмуті чи американський лінійний корабель «Айова» в Лос-Анджелесі.

«В Україні своя історія військових кораблів. Корвет «Вінниця» стане першим таким об’єктом військово-морської спадщини», — наголошують в міністерстві.

Що це за корвет

Корвет «Вінниця» — багатоцільовий корабель прибережної дії. Спущений на воду у 1976 році. Виконував завдання в акваторії Чорного моря. У складі ВМС ЗС України брав участь у багатьох багатонаціональних навчаннях.

Розбудова українських ВМС

Після анексії Криму Росією український флот втратив понад 80% своїх активів і можливостей. Відтак Україна нині активно працює зі своїми партнерами і намагається відновити свій військово-морський флот. Так, президенти України та Туреччини у 2020 році підписали двосторонні угоди про співпрацю країн в оборонній сфері. Зокрема вони домовилися про спільне будівництво бойових кораблів, безпілотників та всіх видів турбінних двигунів.

Також в Україні планують побудувати дві військово-морські бази: одну на Чорному морі, іншу — на Азовському. Їх створюватимуть із залученням британських фахівців. На це Сполучене Королівство готове надати 1,25 млрд фунтів стерлінгів кредиту.

А нещодавно Збройні сили України отримали чергову допомогу від США: для Військово-морських сил передали 10 швидкісних катерів, понад 70 надувних човнів та супутнє обладнання.

Ще на цю тему