Криза у Вірменії: НАТО і ЄС закликали сторони утриматися від ескалації 

10:00 26.02.2021

НАТО і Євросоюз закликають учасниківполітичного конфлікту у Вірменії утримуватися від будь-яких дій, що можуть спровокувати ескалацію.

Прессекретар генерального секретаря НАТО Оана Лунгеску підкреслила, що Альянс уважно відстежує ситуацію у Вірменії, повідомляє ZN.UA.

«Ми уважно стежимо за розвитком подій в нашій країні-партнері Вірменії. Важливо уникати слів або дій, що можуть привести до подальшої ескалації. Будь-які політичні розбіжності маютьі вирішуватися мирним і демократичним шляхом і відповідно до конституції Вірменії», - написала Лунгеску в Twitter у четвер, 25 лютого.

З аналогічним закликом виступив і Євросоюз, повідомляє «Європейська правда».

«Євросоюз дуже уважно стежить за розвитком подій в Вірменії. Ми просимо всіх акторів заспокоїтися і уникати будь-риторики або дій, які можуть привести до подальшої ескалації », - сказано в заяві представництва ЄС.

Євросоюз також закликає Вірменію шукати шляхи мирного виходу з політичної кризи за допомогою інструментів парламентської демократії.

«Згідно з Конституцією Вірменії, Збройні сили "зберігають нейтралітет у політичних питаннях і знаходяться під цивільним контролем". Підтримка демократичного та конституційного ладу - єдиний спосіб, яким Вірменія може ефективно вирішувати проблеми, з якими стикається», - підкреслили в представництві ЄС.

25 лютого Генштаб Збройних сил Вірменії оприлюднив вимогу відставки прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна й усього уряду, аргументуючи це тим, що рішення влади в кризовий для країни момент не є адекватними. Пашинян звинуватив військових у спробі перевороту і звільнив начальника Генштабу Оніка Гаспаряна.

9 листопада президенти Росії, Азербайджану і прем'єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій в Нагірному Карабаху. Азербайджанська і вірменська сторони зупинилися на фактично контрольованих позиціях.
 

Теми:

Ще на цю тему