«Українське Дунайське Пароплавство» хоче будувати британські катери

20:40 23.02.2021

ПрАТ «Українське Дунайське Пароплавство» хоче будувати британські ракетні катери, розробкою яких займається компанія BMT.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Відповідний лист підприємство направило до Міністерства інфраструктури України, Міністерства оборони України та посольства Великої Британії.

Відповідний лист було направлено у грудні 2020 року.

Зокрема, ПрАТ «УДП» планує виконувати контракт на базі відокремленого структурного підрозділу Кілійського суднобудівельно-судноремонтного заводу (КСБСРЗ), це підприємство має великий досвід цивільного суднобудування та проводить судноремонт у тому числі військових кораблів та катерів.

За 2020 рік в умовах пандемії COVID-19, кваліфіковані фахівці КСБСРЗ своєчасно та якісно виконали контракти з докового ремонту та суднобудування:

відремонтовано 2 катери морської охорони в/ч 1560: «Тернопіль» проекту 1400 «Гриф» та судно РВК проекту 376А.
відремонтовано 24 судна, замовник ПрАТ «УДП»;
побудовано баржі SLG-22 за власним проектом, замовник ПрАТ «УДП»;
відремонтовано 12 суден для сторонніх замовників;
Кілійський суднобудівний-судноремонтний завод

Кілійський суднобудівельний-судноремонтний завод – це найбільше українське індустріальне підприємство на Дунаї, з достатнім індустріальним та інтелектуальним потенціалом, і 70-річною історією для вирішення будь-яких завдань з будівництва та ремонту флоту, а також випуску суднового машинобудування.

Завод спеціалізується на будівництві самохідних та несамохідних суден (ліхтери, суховантажні та нафтоналивні баржі та танкери різного класу); виконує всі види ремонту річкових самохідних та не/самохідних суден; буксирів-штовхачів, суден технічного та допоміжного флоту Дунайського та Чорноморського басейнів, а також басейну Північного моря.

«Ми запросили представників Міністерства оборони України відвідати КСБСРЗ та ознайомитися з можливостями заводу. КСБСРЗ є одним з найбільш стратегічних підприємств у регіоні та має надзвичайно великий потенціал для розвитку суднобудування, зокрема й будівництва військових кораблів. Ми впевнені, що КСБСРЗ зможе на виконати замовлення на якісному та високу рівні. Зокрема, виконання контакту з будівництва 8 катерів класу Barzan дозволить вивести завод на новий рівень, розвивати підприємство, посилити його позиції на міжнародному ринку», – підкреслив в.о. голови правління ПрАТ «УДП» Олексій Хомяков.

Нагадаємо, що за кредитні гроші планують побудувати певну кількість ракетних катерів (за деякою інформацією мова йде про 8 одиниць) для українського флоту. Два з яких виготовлятимуть на підприємствах Об’єднаного Королівства, решту – в Україні.

Британці пропонують на проєкт ракетного катеру встановлювати норвезькі ПКР (протикорабельні ракети) NSM (Naval Strike Missile) від компанії Kongsberg.

Ще на цю тему