Кулеба привернув увагу до нарощування ядерного потенціалу Росії в Криму

18:21 23.02.2021

Гібридна агресія Росії проти України підриває архітектуру глобальної безпеки. РФ продовжує незаконне нарощування ядерного потенціалу в тимчасово окупованому Криму, що підриває без’ядерний статус українського півострова.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу в роботі сегменту високого рівня Конференції з роззброєння, передає УНН з посиланням на пресслужбу МЗС.

«Гібридна агресія Росії проти України підриває архітектуру глобальної безпеки, побудовану на таких засадничих міжнародних документах, як Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, Конвенція про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та їх знищення, Конвенція про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію», – заявив міністр.

За даними пресслужби, він «привернув увагу учасників конференції до загрозливого та незаконного нарощування ядерного потенціалу Росії в тимчасово окупованому Криму, що підриває без’ядерний статус українського півострова».

Повідомляється, що Кулеба також закликав присутніх розглядати тимчасову окупацію Кримського півострова та розв'язання Росією збройного конфлікту в окремих районах Донбасу як загрозу її військової експансії на схід та південь Європейського континенту.

У своєму виступі міністр відзначив важливість конференції як переговорного майданчика для розробки нових політико-правових інструментів контролю над озброєннями.

Він запевнив, що Україна готова взяти активну участь у розробці Договору про заборону виробництва матеріалів для ядерної зброї, що розщеплюються, або матеріалів для інших ядерних вибухових пристроїв.

Міністр висловив готовність України взяти участь у створенні універсального документу, який надавав би ефективні гарантії безпеки для неядерних держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, повідомляє пресслужба.

За даними української розвідки, Росія розмістила на території тимчасово окупованого Криму об’єкти, здатні нести ядерну зброю.

Питання присутності російської ядерної зброї в Криму досі дискусійне. У 2016 році на півострові помічали ракетні установки, які можуть транспортувати ядерні заряди.

Раніше міністр оборони України Андрій Таран стверджував, що Росія здійснює підготовку до розміщення ядерної зброї на території Криму.

Ще на цю тему