Посол України розповів, що планують обговорювати на саміті «Кримської платформи»

16:01 23.02.2021

Посол України в Чехії Євген Перебийніс зазначив, що міжнародний майданчик з деокупації Криму, створення якого ініціює українська влада, покликаний «нагадати світові про окупацію частини території в центрі Європи». Він розповів про основні аспекти, які планується порушити під час саміту «Кримської платформи» в серпні.

Про це посол розповів в інтерв'ю Forum 24, опублікованому на сайті МЗС України.

«Мова йде про те, з чого ми почали – що світ поступово забуває про окупацію частини незалежної держави в центрі Європи. Створенням цієї платформи ми хочемо привернути увагу світової спільноти до цієї проблеми і до необхідності деокупації українського півострова Крим», – сказав Перебийніс.

За його словами, Україна, зокрема, хоче провести саміт лідерів держав, перш за все, тих, які в березні 2014 року проголосували за резолюцію ООН щодо територіальної цілісності України.

«На саміті йтиметься про різні аспекти деокупації, про права людини, мілітаризацію півострова з боку Росії, про політичних в'язнів, екологічні проблеми тощо», – розповів посол.

Раніше заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква повідомив, що міжнародний саміт щодо «Кримської платформи» відбудеться 23 серпня 2021 року – до 30-річної річниці незалежності України.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар в ефірі Радіо Крим.Реалії розповіла, що за підсумками саміту «Кримської платформи» буде ухвалена відповідна декларація.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова зазначала раніше, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною «Кримській платформі», якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова – від водопостачання до транспортного сполучення.

Ще на цю тему