Відень прокоментував участь австрійських архітекторів у проєкті в окупованому Севастополі

08:21 23.02.2021

Австрія продовжує засуджувати незаконну окупацію Росією Криму та Севастополя і повністю підтримує відповідну політику невизнання Євросоюзу, включаючи санкційний режим.

Про це заявили у Федеральному міністерстві європейських, інтеграційних і закордонних справ Австрії, коментуючи ситуацію навколо участі архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au у проєкті в тимчасово окупованому Криму, передає Укрінформ.

Австрія підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів та засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя. Австрія повністю підтримує відповідну політику ЄС щодо невизнання, включаючи режим санкцій, і сумлінно ставиться до її реалізації, — заявили в австрійському МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві Австрії зазначили, що факт окупації визнається або не визнається лише державами, а дії приватних компаній жодним чином не слід розглядати як нібито порушення відповідної політики невизнання.

«Дії приватних компаній не є державною діяльністю, і тому не можуть становити «порушення» політики невизнання», — додали в МЗС Австрії.

Водночас, у зовнішньополітичному відомстві Австрії заявили, що санкції ЄС у відповідь на незаконну окупацію Криму та Севастополя «забороняють лише визначену економічну діяльність, але не всі економічні відносини приватних компаній з Кримом».

«У правовій державі компанії та органи влади мають дотримуватися чинних норм санкцій», — додали у Федеральному міністерстві європейських, інтеграційних та закордонних справ Австрії.

Раніше прокуратура Відня не стала відкривати кримінального провадження проти віденського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au за його участь у проєкті з будівництва оперного театру в окупованому Росією Севастополі через відсутність підозри у скоєнні злочину.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року керівник віденського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au Вольф Прікс підтвердив факт участі його бюро у двох проєктах: будівництво музейно-театрального комплексу в російському Кемерові та спорудження опери в окупованому Севастополі.

З ініціативою будівництва чотирьох культурно-освітніх комплексів – у Калінінграді, Владивостоку, Кемерові та Севастополі — виступив у 2018 році президент РФ Володимир Путін. Будівництвом, яке оцінено у 120 мільярдів рублів, займається спеціально створений для цього фонд «Національна культурна спадщина». Гроші на будівництво йдуть з державної холдингової компанії «Роснафтогаз». Підрядником є компанія друга Путіна Геннадія Тимченка «Стройтрансгаз». Ця компанія перейняла на себе будівництво влітку 2019 року від компанії «Стройгазмонтаж» іншого представника Путіна Аркадія Ротенберга, яка потрапила під санкції ЄС через будівництво Керченського мосту.

В МЗС України заявили, що Україна вже розпочала процедури для запровадження проти австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au санкцій за співробітництво з російською окупаційною адміністрацією та пособництво у спробі легітимізації Росією окупації АРК. Представникам цього архітектурного бюро буде заборонено в’їзд в Україну, а міжнародне реноме компанії зазнає серйозних втрат.

Прокуратура АР Крим зареєструвала кримінальне провадження за фактом порушення представниками австрійського архітектурного бюро Coop Himmelb(l)au порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму з метою проєктування спорудження оперного театру в Севастополі.

Ще на цю тему