Росія запропонувала вакцинувати іноземних дипломатів своєю вакциною: посол США відмовився

13:41 19.02.2021

Міністерство закордонних справ РФ розіслало всім іноземним посольствам ноту з пропозицією безкоштовно вакцинувати їх співробітників від коронавируса.

В цілому мова йде про 12 тисяч дипломатів і членів їх сімей, пише «Коммерсант», передає УНН.

«Практика запрошення дипломатичного корпусу до вакцинації проти коронавірусної інфекції поширена в багатьох державах», — пояснили в МЗС, додавши, що, пропонуючи зробити щеплення від COVID-19, Росія виконує свої зобов’язання за міжнародними договорами.

Іноземні дипмісії по-різному відреагували на пропозицію МЗС РФ, пише газета. Так, дипломати держав СНД, Азії, Африки і Латинської Америки, в яких вакцина «Супутник V» вже офіційно схвалена, погодилися зробити щеплення.

Деякі західні дипломати зробили щеплення «Супутником V» ще до ноти з МЗС, як, наприклад, посол Італії в Росії Паскуалє Терраччано.

При цьому один з дипломатів сказав «Коммерсанту»: посольський лікар пояснив йому, що, якщо він зробить щеплення незареєстрованою ЕМА вакциною і у нього виникнуть важкі побічні явища, скористатися медичною страховкою для лікування буде неможливо.

Посол США в Москві Джон Салліван заявив, що не стане робити щеплення, оскільки «не хотів би приймати дозу «Супутник V», яка призначена для громадянина Росії».

Тим часом, за даними The Washington Post, інші співробітники американського посольства попросили прищепити їх російською вакциною, так як сумніваються, що в найближчому майбутньому зможуть отримати препарати від американських компаній Moderna і Pfizer.

Співробітники декількох посольств країн-членів ЄС розповіли виданню, що їм не рекомендують вакцинуватися «Супутником V» до тих пір, поки російська вакцина не отримає схвалення Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА).

Ще на цю тему