В окупованому Криму силовики влаштували «перевірку» кримськотатарському активісту

13:21 19.02.2021

У селі Нижня Голубинка Бахчисарайського району в окупованому Криму з перевіркою на СТО Нарімана Теміркалієва прийшли співробітники відразу декількох російських служб. Вони перевіряли його на предмет «дотримання федерального законодавства» і фінансування «екстремістської діяльності».

Про це повідомляє УНН.

Під час процедур власника СТО не було на місці, п'ятеро співробітників зайшли всередину, невідомо чим вони займалися в його відсутність. Потім Теміркалієв приїхав в автосервіс, де йому вручили рішення про проведення перевірки, нібито ФСБ дала запит в прокуратуру, щоб розглянули діяльність Теміркалієва.

Наріман Теміркалієв відмовився що-небудь пояснювати оперативникам і попросив їх залишити приміщення.

Вони відмовилися йти, посилаючись на наявність дозволу. Потім провели фотозйомку різних бочок. Співробітники правоохоронних органів поцікавилися, що в них знаходиться, і Теміркалієв пояснив, що там є машинні масла. На це один з силовиків, сміючись, сказав йому, що там можуть знайти щось вибухонебезпечне.

Потім вони опитали сусідів і поїхали. Наріман розглядає цю перевірку, як залякування і тиск на кримських татар, щоб роз'єднати їх і змусити не допомагати політв'язням.

Адвокат Теміркалієва, Еміль Курбедінов, вважає, що це чергова спроба тиску силовиків, тому що Наріман є цивільним активістом «Кримської солідарності». Захисник впевнений, що ніяких підстав для подібної перевірки немає і зазначає, що так само закрили бізнес Марлена Асанова, який володів кафе «Салачик» і сам є політв'язнем. «ФСБ просто задушила його бізнес», – коментує Курбедінов.

Офіційних коментарів російських силовиків, податкових відомств і МНС щодо цієї перевірки немає.

В окупованому Криму недавно була нова хвиля масових обшуків і затримань. Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом проведення «силовиками» держави-окупанта масових незаконних обшуків у семи районах окупованого Криму і затримання кримських татар.

Ще на цю тему