МВС Грузії відклало арешт лідера опозиційної партії через відставку прем'єра країни

14:40 18.02.2021

МВС Грузії тимчасово призупинило спроби затримання глави опозиційного «Єдиного національного руху» Ніки Мелії, після того, як це призвело до відставки прем’єр-міністра Георгія Гахарії.

Про це в четвер, 18 лютого, повідомила пресслужба відомства, пише УНН.

«У зв’язку з відставкою прем’єр-міністра міністерство внутрішніх справа тимчасово відклало заплановані заходи у справі Ніканора Мелії», — йдеться в повідомленні.

Раніше прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія подав у відставку, заявивши про свою незгоду з правлячою командою щодо спроб влади затримати Мелію. За словами Гахарії, це призводить до поляризації і може спровокувати дестабілізацію ситуації в країні.

Поліція Грузії 18 лютого спробувала затримати Мелію, який третій день перебуває в офісі ЄНР, проте покинула територію після того, як не змогла увійти до будівлі. МВС виконує рішення суду, який в середу обрав затримання опозиціонера під варту після того, як той відмовився виплачувати заставу в розмірі 40 тис. ларі (понад 12 тис. доларів) у справі про спробу штурму будівлі парламенту в червні 2019 року. Мелія вважає справу політично мотивованою і не збирається виконувати рішення суду.

Кримінальну справу проти Мелії, який в грудні 2020 року очолив «Єдиний національний рух», було порушено в червні 2019 року. Його звинувачують в організації та участі в масових заворушеннях 20 і 21 червня 2019 року, які завершилися спробою штурму будівлі парламенту. У червні 2019 року суд звільнив його під заставу і зобов’язав носити електронний браслет, проте в листопаді 2020 року на мітингу проти результатів парламентських виборів він демонстративно зняв з себе браслет і викинув його. Після цього прокуратура звернулася до суду з клопотанням збільшити розмір застави, що Мелія робити відмовився, заявивши про політичне переслідування. Якщо політика визнають винним, йому загрожує до шести років в’язниці.

Ще на цю тему