Важливий інструмент тиску на РФ: 52 держави схвалили Декларацію щодо свавільних арештів

11:00 16.02.2021

У понеділок, 15 лютого, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в ініційованій Канадою конференції, на якій 52 держави схвалили Декларацію проти застосування свавільних арештів у міждержавних відносинах. 

Зі слів міністра, Україна розглядає документ як важливий додатковий інструмент тиску на РФ, передає УНН з посиланням на повідомлення пресслужби МЗС.

«Нині близько ста громадян України незаконно утримуються за ґратами в Криму та на території Російської Федерації. Політично вмотивоване переслідування українців за сфабрикованими звинуваченнями стало буденною практикою російської окупаційної влади. Ми розглядаємо ухвалену сьогодні декларацію як важливий додатковий інструмент тиску на РФ з метою звільнення українських політичних в'язнів та запобігання подальшим порушенням прав людини на окупованих територіях», - заявив міністр.

Кулеба привернув увагу до створення Кримської платформи як майданчика для консолідації міжнародних зусиль з деокупації Криму та запросив учасників конференції до участі в її інавгураційному саміті цього року.

У жовтні 2020 року Канада ініціювала скликання міжнародної конференції для ухвалення Декларації проти застосування свавільних арештів у міждержавних відносинах. Ініціатива має на меті вироблення глобальної колективної протидії так званій «примусовій дипломатії», коли держави здійснюють свавільні арешти людей для політичного зиску у міждержавних відносинах. Ініціативу вже підтримали 52 держави світу, зокрема Україна.

27 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та міністр у справах імміграції, біженців та громадянства Канади Марко Мендічіно підписали лист про наміри щодо створення українсько-канадської робочої групи з питань мобільності між МЗС, МВС України та Міністерством у справах імміграції, біженців та громадянства Канади.
 

Ще на цю тему