МКС отримав масштабні повідомлення про порушення гуманітарного права в Криму

10:01 15.02.2021

В 2021 році офіс генпрокурора України очікує, що рішення щодо окупації Росією територій Донбасу та Криму передадуть на розгляд судової палати Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це Укрінформу розповів заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Як виявилося, до МКС минулоріч передали три інформаційних повідомлення щодо грубих порушень міжнародного гуманітарного права тільки в Криму.

Це і порушення майнових прав, і мілітаризація дітей в Криму. Невдовзі передамо глобальний документ, що стосується порушень прав журналістів на окупованому півострові, — підкреслив він.

Щоб обговорити питання агресії Росії проти України, Офіс генерального прокурора планує зустрітися з новим очільником МКС Карімом Ханом. «В 2021 році очікуємо, що рішення щодо ситуації в Україні передадуть на розгляд судової палати, де і буде остаточно вирішено про відкриття повноцінного розслідування», — пояснив Мемедов.

Йдеться, зокрема, про такі три групи злочинів — вчинені під час ведення бойових дій, під час утримання полонених, а також злочини, скоєні у тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, що Україна направила до Міжнародного кримінального суду сьоме повідомлення, що стосується примусового переміщення населення з території тимчасово окупованого Криму, здійснюваного російською окупаційною «владою».

Ще на цю тему