У британському парламенті закликали виключити РФ і КНР з усіх поставок у сфері оборони

09:41 15.02.2021

РФ і КНР не повинні брати участь у будь-яких ланцюжках поставок для британської сфери оборони або інвестувати в неї.

Про це повідомляє в неділю видання The Independent з посиланням на комітет з оборони палати громад парламенту Великої Британії.

«Інвестування в канали поставок сфери оборони з боку всіх країн, включно з Росією і Китаєм, які не перебувають у схваленому списку, має бути заборонено», – наводить газета слова голови комітету Річарда Дракса.

«Ми не можемо дозволити собі принцип невтручання держави в економіку щодо нашої безпеки і нашого суверенітету», – пояснив він.

Тим часом, згідно з доповіддю комітету, іноземне інвестування широко практикується в оборонній сфері Великої Британії. У світлі цього в комітеті закликали міністерство оборони оприлюднити список «доброзичливих» країн, чиї інвестиції прийнятні і бажані, а країнам поза цим списком, зокрема, Китаю і Росії, інвестування повинно бути заборонено.

«Інвестування з країн таких як Росія, які регулярно ведуть шпигунство проти Сполученого Королівства, або їх союзників, має класифікуватися як вороже», – наголошується в документі.

На тлі цього комітет з'ясував, що за останні роки китайські фірми придбали дев'ять компаній, що працюють в оборонному секторі Сполученого Королівства і, зокрема, зайнятих у виробництві електроніки для винищувачів-бомбардувальників F-35.

Також депутати висловили занепокоєння у зв'язку з планами придбати у Китаю два літаки «Боїнг-737» для їх переобладнання під авіаційні комплекси радіовиявлення і наведення E-7 Wedgetail.

У доповіді зазначається, що Китай до того ж практикує широкомасштабну крадіжку інтелектуальної власності.

«Країни, які на постійній основі замішані в крадіжці інтелектуальної власності, які регулярно діють врозріз із цінностями Сполученого Королівства, такі як Китай під керуванням Комуністичної партії, слід вважати ворожими», – наголошується в доповіді.

Ще на цю тему