У Криму пересохла ще одна річка / Фото

13:40 12.02.2021

В окупованому Криму пересохла річка Сарису, що текла через місто Білогірськ.

Річище річки повністю висохло, в ньому не залишилося навіть залишкової води повідомляє Крим.Реалії.

«Добре знаю цю річку. У 1990 році саме біля цієї річки поруч із Білогірськом кримські татари розбили свої намети і почали будувати один з найбільших масивів компактного проживання кримських татар, який і отримав назву, співзвучну назві річки – Сари-Су, що перекладається, як «жовта вода». Будь-якою бачив цю річку – і повноводною, і маловодною, але не пригадую, щоб вона висихала, що називається наглухо. Це ще одне свідчення посилення проблеми вододефіциту в Криму. Надії на зимові опади не виправдалися», – сказав Крим.Реалії активіст громадського руху «Вільний Крим» із Білогірського району Решад Меметов.

Протяжність річки Сарису – 28 км. Поблизу села Яблучне (Білогірський район) проходить траса «Таврида», під час будівництва якої довелося змінити річище цієї річки. Заради безпеки траси будівельники змінили ділянку злиття двох річок. Для Сарису спорудили штучний бетонний напрямок протяжністю трохи менше ніж кілометр. Роботи проведені влітку 2018 року.

З середини жовтня 2020 року в Білогірському районі запроваджено подачу води за графіком. Перед цим з Білогірського і Тайганського водосховищ викачали майже всю воду для забезпечення Сімферополя, а річка Біюк-Карасу пересохла. За весь посушливий період у Білогірському районі не було пробурено жодної свердловини, водночас нові свердловини бурять на Бештерек-Зуйському водозаборі і будують звідти трубопровід до Сімферополя.

Наприкінці червня 2020 року річки Біюк-Карасу і Танасу в Білогірському районі Криму через посуху перетворилися на струмки. Обидві річки беруть свій початок на найбільшому гірському плато в Криму – Карабі-Яйлі. У Білогірську Танасу впадає в Біюк-Карасу. Наприкінці вересня минулого року, повністю висохла річка Танасу – права притока річки Біюк-Карасу. Також у селі Кірпічному Білогірського району вперше за багато років повністю висох ставок, який служив водопоєм для худоби і місцем риболовлі для місцевих жителів.

Річка Сарису в Білогірському районі, лютий 2021 року. Фото: Крим.Реалії
 

Ще на цю тему