Авіакатастрофа МАУ: Канада отримала аудіозапис розмови очільника МЗС Ірану

12:40 10.02.2021

Канадський уряд та органи безпеки розглядають аудіозапис, на якому чоловік, голос якого схожий на міністра закордонних справ Ірану, обговорює можливість того, що збиття рейсу PS752 було «навмисним актом».

Як повідомляє ZN,UA, про це пише CBC News.

На записі також чути, що уряд та військові Ірану навряд чи відкриють правду про катастрофу.

«Є причини, через які правда ніколи не буде розкрита», - говорить особа на аудіозаписі, яку ідентифікували як міністра закордонних справ Мохаммада Джавада Заріфа.

CBC News переклав запис із фарсі на англійську мову. Подробиці розмови та особи інших причетних не оприлюднюються через загрозу безпеці людей. CBC не розкриває джерело запису.

Спеціальний радник канадського прем'єр-міністра у справі рейсу PS752 Ральф Гудель заявив, що уряду Канади відомо про запис. За його словами, країна отримала копію ще в листопаді. Гудал сказав, що аудіофайл містить конфіденційну інформацію, і публічне коментування його деталей може становити небезпеку. Канадські спецслужби детально досліджують запис.

«Ми розглядаємо всі потенційні докази», - сказав Гудал.

Заріф є основним переговорником Ірану з країнами, громадяни яких постраждали внаслідок катастрофи рейсу PS752, і є голосом Ірану на світовій арені.

Спочатку Іран заперечував свою причетність до збиття літака. Через три дні після катастрофи лідер Ірану Хасан Рухані визнав, що військові «ненавмисно» збили літак.

На таємному записі розмови говорить особа, голос якої схожий на Заріфа. Особа припускає, що збиття літака було випадковим - але пізніше заявляє, що можливо так звані «інфільтратори» навмисно збили літак.

«Навіть якщо припустити, що це був організований навмисний акт, вони ніколи не повідомили б нам чи комусь іншому», - говорить особа на аудіозаписі.

Також в аудіозаписі не раз згадується про компенсацію як на спосіб вирішити «проблему», щоб інші країни не визнали катастрофу «міжнародним злочином». Особа говорить про те, що військові Ірану можуть ніколи не розкрити справжні деталі катастрофи, оскільки це ризикує відкрити інформацію про оборонну систему країни, обговорення якої суперечить національним інтересам.

Колишній прокурор ООН Пайям Ахаван заявив, що запис, який зараз знаходиться в руках спецслужб Канади, є «дуже значущим» новим доказом.

Заріф добре розуміє внутрішню діяльність Ірану і є «надзвичайно впливовим та добре обізнаним членом вищого рівня іранського уряду», - сказав Ахаван, додавши, що запис свідчить про те, що Іран не проводив належного розслідування катастрофи.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко сказав, що Україна дізналася про існування аудіозапису з інформації ЗМІ, попри те, що канадська поліція допомагала Україні у проведенні розслідування.

Нагадаємо, літак збили двома ракетами класу “земля – повітря” ЗРК “Тор-М1” російського виробництва. Зенітно-ракетний комплекс належить КВІР. Всього в авіакатастрофі загинули 176 осіб, серед них 11 українців, а також громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Афганістану.

28 грудня державне агентство IRNA повідомило, що Міністерство закордонних справ країни передало Києву технічний звіт щодо авіакатастрофи. Однак у МЗС України цю інформацію заперечили – ішлося лише про відеоконференцію, під час якої обговорювалося технічне розслідування авіакатастрофи. Проект технічного звіту передали Україні лише на початку січня.

Остаточний звіт з технічного розслідування є фінальним документом, на якому в подальшому буде базуватися як кримінальне розслідування, так і визначення відповідних сум, компенсацій, про які тривають переговори з іранською стороною.
 

Ще на цю тему