Україна хоче розширити співпрацю з НАТО в Чорному морі - Шмигаль

11:20 10.02.2021

Україна розраховує на розширення співпраці з НАТО в сфері безпеки в акваторії Чорного моря.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом, пише ZN.UA.

«Ми запропонували Альянсу наше бачення практичної дії Партнерства розширених можливостей. Ми зацікавлені в розширенні співпраці з Альянсом у сфері безпеки в Чорному морі», - заявив Шмигаль на пресконференції в Брюсселі 9 лютого, передає « Інтерфакс-Україна «.

За словами прем'єр-міністра, він обговорив зі Столтенбергом перспективи розширення практичного співробітництва України і НАТО, а також реалізацію Програми розширених можливостей. Шмигаль звернув увагу на зацікавленість України в отриманні ПДЧ НАТО, а також в підтримці в проведенні реформ і впровадженні стандартів Альянсу, повідомляє «Урядовий портал».

«Програма розширених можливостей має стати ефективним інструментом практичного зближення України з НАТО, переведення Збройних сил на стандарти Альянсу, зміцнення східного флангу НАТО, поліпшення безпеки шляхом збільшення присутності НАТО в регіоні Чорного моря», - підкреслив голова українського уряду.

Шмигаль також розповів про плани будівництва двох військово-морських баз на узбережжі Чорного і Азовського морів. На ці цілі буде спрямовано гроші з оборонного бюджету, а також надані Британією кредитні кошти.

Нагадаємо, 21 лютого 2019 року набули чинності зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

Однак у жовтні міністр оборони Олексій Загороднюк і заступник голови МЗС Його Божок назвали недоцільним подачу заявки на ПДЧ, запропонувавши перейти до «нового формату» співробітництва з НАТО і зосередитися на практичних кроках.

Взаємини України і НАТО отримали новий заряд енергії після приєднання Києва до програми «Партнерство посилених можливостей» у червні цього року.

Ще на цю тему