У Криму похвалилися, що в 2020 році імпортували саджанці, меблі та обладнання на 13 млн доларів

19:20 04.02.2021

Вартість товарів, які пройшли «Кримську митницю» в 2020 році, склала 16 млн доларів США, з них 13 млн - вартість імпортованих вантажів.

Основними торговими партнерами окупованого Криму є Індія, Туреччина, Китай і Сербія.Про це повідомила «заступник начальника митниці» Тетяна Кравець, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на кримськи ЗМІ.

«За 2020 рік загальна вартість товарів становить понад 16 млн доларів США, імпорт – 13 млн доларів і експорт – 3 млн доларів. Митні операції здійснювалися щодо 3,4 тис тонн зовнішньоекономічних вантажів. Імпорт склав 2,3 тис тонн і 1 тис тонн – це експорт. При експорті Індія, при імпорті Туреччина. Завозилося обладнання, Італія – ​​завезли саджанці плодових дерев і винограду. З Сербії теж завозили саджанці винограду і плодових дерев, і Китай – це в основному меблі та фурнітура», – повідомила Кравець.

Вантажообіг в морських пунктах пропуску в минулому році склав 226,7 тис тонн. З них 156 тис тонн імпортованих вантажів і 70 тис тонн експортного вантажу.

За 2020 рік «Кримської митницею» в бюджет РФ перераховано 34 млн рублів.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, провідні європейські сільськогосподарські розплідники постачають посадковий матеріал безпосередньо російським компаніям, що ведуть аграрний бізнес в окупованому Криму. Докладніше читайте у розслідуванні «Кримські сади на санкційному полі».

Росія для обходу санкцій закрила інформацію про державні закупівлі в оборонно-промисловому секторі, зокрема щодо захоплених в окупованому Криму та привласнених РФ підприємств українського ОПК.

Кримські підсанкційні банки здійснюють банківську діяльність за межами півострова через систему кореспондентських рахунків у російських банках, які не працюють в окупованому Криму, і це створює «дірку» в санкціях.

«Кримські» секторальні санкції ЄС не розповсюджуються на аграрний сектор економіки Криму, а Україна не запроваджувала секторальних санкцій взагалі, що дозволяє здійснювати масовий експорт європейської аграрної продукції до окупованого півострова.

Ще на цю тему