Туреччина подовжить ресурс своїх F-16/ Фото

11:40 04.02.2021

Турецька оборонна промисловість запустила програму по подовженню ресурсу служби флоту винищувачів F-16 Block 30 національних ВПС від 8000 до 12 тисяч польотних годин.

Мета цієї програми – подовжити строк служби F-16 у складі турецьких військово-повітряних сил до того моменту, поки оборонна промисловість країни не впорається із виконанням програми по національному винищувачу TF-X.

В свою чергу, продовжувати ресурс наявних F-16 Туреччина вимушена із-за санкцій Білого Дому, які роблять неможливою поставку винищувачів F-35 для цієї країни. А про масштабність запланованих робіт свідчать наступні цифри: врамках робіт по подовженню строку служби F-16 Block 30 на кожному із літаків будуть оновлені від 1200 до 1500 деталей на літак, пише портал Defense News.

Відомо, що на даний момент турецький аерокосмічний холдинг TAI веде будівництво 30 нових літаків F-16 Block 50+ для ВПС Туреччини, і також - виконує програму оновлення, для понад 160 винищувачів F-16 модифікацій Block 30, Block 40, Block 50, що стоять на озброєнні турецьких збройних сил.

Також відомо, що Туреччина намагається "зрушити з мертвої точки" програму розробки національного винищувача під індексом TF-X або ж MMU. Одна із проблем – силова установка для цього літака.

І, за наявними даними, турецька оборонна промисловість веде переговори веде переговори з британським виробником двигунів Rolls-Royce щодо можливої поставки силових установок для TF-X, і також – спільного британо-турецького виробництва авіаційних двигунів. Втім, наскільки перспективними є ці переговори – наразі невідомо.

Як раніше повідомляло Defence Express, в грудні 2020 року турецький холдинг Turkish Aerospace Industries оголосив, що завершив модернізацію перших семи транспортних літаків С-130 для національних військово-повітряних сил за програмою Erciyes.

Усього турецькі ВПС мають 19 транспортних літаків С-130, модернізація одного коштуватиме від двох до десяти мільйонів доларів.

Винищувачі F-16 турецьких ВПС на наземній стоянці. Фото з сайту Defence Express

Ще на цю тему