У НАТО готові відповідати на агресію Росії, попри домовленість США і РФ

19:41 03.02.2021

В Організації північноатлантичного договору (НАТО) зберігатимуть готовність відповідати на агресивні дії Росії, попри домовленість США і РФ продовжити на 5 років Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START).

Про це йдеться у заяві Північноатлантичної ради НАТО, яка є у розпорядженні УНІАН.

«НАТО вітає і повністю підтримує домовленість між Сполученими Штатами і Російською Федерацією про продовження дії нового Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (New START) на п'ять років. Союзники НАТО вірять, що договір New START сприяє міжнародній стабільності і знову висловлюють свою рішучу підтримку його подальшому втіленню та якнайскорішому і активному діалогу щодо шляхів покращення стратегічної стабільності», – наголошується в заяві.

Також сказано, що країни-члени НАТО залишаються колективно налаштованими підтримувати поточне роззброєння, контроль над озброєнням і угоди та зобов'язання з нерозповсюдження (зброї масового знищення). Зокрема, вони підтримують подальші переговори з контролю над озброєннями з метою покращення безпеки Альянсу, зважаючи на наявне середовище міжнародної безпеки.

«Країни-члени НАТО вбачають у продовженні дії договору початок, а не кінець зусиль з реагування на ядерні загрози та нові і виникаючі проблеми для стратегічної безпеки», – йдеться в заяві.

При цьому, сказано, що «навіть якщо Сполучені Штати взаємодіють з Росією таким чином, аби відстоювати наші колективні інтереси, НАТО залишається далекоглядним стосовно загроз, які становить Росія».

«Ми працюватимемо на основі тісних консультацій для відповіді на агресивні дії Росії, які становлять загрозу Євроатлантичній безпеці», – наголошується у заяві.

 

Ще на цю тему