ОККО офіційно заявила про купівлю Херсонської нафтоперевалки, планує вкласти в модернізацію до $3 млн

17:21 03.02.2021

Група ОККО планує інвестувати до $3 млн у придбаний у січні 2021 року Херсонський нафтоперевалочний комплекс.

«За попередніми оцінками наших фахівців, обсяг інвестицій у модернізацію комплексу може становити до $3 млн», – наводить слова віце-президента ОККО Юрія Кучабського прес-служба групи.

В ОККО зазначили, що купівля комплексу допоможе створити потужну логістичну базу для більш ефективного та мобільного забезпечення пальним автозаправних комплексів мережі на півдні й сході України. Крім того, ОККО робить серйозний крок у диверсифікації джерел постачань пального.

«Отримавши власні портові потужності, ми отримуємо і прямий доступ до середземноморського ринку нафтопродуктів. І за сприятливої кон'юнктури можемо нарощувати обсяги імпорту в Україну пального з Греції, Болгарії, Туреччини, Туркменістану тощо. Йдеться про 150-200 тис. тонн на рік», – зазначив Кучабський.

Херсонський нафтоперевалочний комплекс передбачає нафтогавань, де здійснюється розвантаження танкерів і зберігання нафтопродуктів, а також нафтобазу, яка має доступ до залізничної інфраструктури. Об'єкти з'єднані нафтопродуктопроводом.

За оцінками компанії, насамперед на об'єкті необхідно провести капітальний ремонт резервуарів із заміною запірної та дихальної арматури; встановити протипожежне обладнання, газовирівнювальну систему; замінити автоналивний пункт на сучасне автоматизоване обладнання.

Модернізація дасть змогу зробити функціонування нафтоперевалочного комплексу безпечним та ефективним, привести його у відповідність із міжнародними стандартами.

У прес-службі нагадали, що влітку 2020 року для ОККО було відкрито дві кредитних лінії по $35 млн з боку Європейського банку реконструкції та розвитку і Міжнародної фінансової корпорації. Частину цих коштів компанія планує спрямувати на реконструкцію нафтоперевалки в Херсоні. Реалізація проекту також сприятиме створенню нових робочих місць у регіоні та збільшенню податкових надходжень до місцевого бюджету.

Як повідомлялося, раніше підконтрольну структурам бізнесмена Сергія Курченка Херсонську нафтоперевалку у вересні 2014 року рішенням Приморського суду Одеси було передано в управління ДП "Підприємство із забезпечення нафтопродуктами" (ПЗНП). Наприкінці липня 2019 року Київський райсуд Одеси передав нерухоме майно нафтоперевалки вже в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Державне підприємство "СЕТАМ" Міністерства юстиції України в листопаді 2019 року продало Херсонський нафтоперевалочний комплекс за 200 млн грн.

У січні 2021 року Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив АТ "Концерн "Галнафтогаз" (група OKKO) отримати контроль над ТОВ "Нафта-Трансшипмент" (раніше – ТОВ "Варуна-Вест", Львів), що стало власником нерухомого майна проданого наприкінці 2019 року Херсонського нафтоперевалочного комплексу.

Концерн «Галнафтогаз» керує однією з найбільших автозаправних мереж в Україні. До його складу входять майже 440 АЗК, більшість - під брендом «ОККО». Мажоритарним акціонером компанії є Віталій Антонов, серед міноритарних акціонерів - Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Ще на цю тему