Денісова: РФ тримає за гратами 109 українських політв'язнів

19:20 02.02.2021

В окупованому Криму і на території Російської Федерації знаходиться понад 100 українських політв'язнів.

Про це заявила Людмила Денісова в ефірі Крим. Реалії, пише ZN,UA.

«Кількість політв'язнів збільшилася, попри те, що 35 осіб у вересні 2019 нам повернули. На сьогодні 109 осіб перебувають в місцях несвободи», - йдеться в повідомленні.

За словами Денісової, з вказаної кількості політичних в'язнів 33 людини знаходиться в окупованому Криму: двоє відбувають покарання, 30 знаходяться в СІЗО й один - під судом.

Решта затриманих знаходиться в Російській Федерації: частина відбуває покарання, а частина - в слідчих ізоляторах.

Денісова уточнила, що із затриманих 109 політв'язнів 75 кримських татар.

На сьогодні переговорні процеси з обміну полоненими зупинилися.

Раніше повідомлялося, що 251 громадянин України очікує звільнення з катівень окупантів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Їхнє звільнення - надзвичайно важливе завдання для всіх залучених компетентних органів», - написала вона.

У слідчих ізоляторах і в'язницях на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму знаходяться понад 400 громадян України, заявив виконувач обов'язків голови Антитерористичного центру при СБУ Юрій Малашко під час круглого столу на тему «Переслідування за політичними та релігійними мотивами на окупованих територіях».

Також Денісова заявляла, що бойовики 20 або 21 січня можуть передати Україні дев'ять полонених з ОРДЛО. Про це вона розповіла під час брифінгу, який проходив на КПВВ Золоте.

Ще на цю тему