ВМС спише корабель «Вінниця» та два рейдових катери

11:21 01.02.2021

ВМС ЗС України спише корабель «Вінниця» (A206) та два рейдових катери – «Токмак» (A733) та ще один катер.

Про це повідомляє Український мілітарний портал із посиланням на джерела у Міністерстві оборони України.

Урочиста церемонія спуску прапорів на цих кораблях має відбутися найближчим часом.

Списання колишнього корвету «Вінниця» планувалось ще до кінця 2013 року, але згодом плани змістили і після російської агресії у 2014 році, разом із окупацією Криму та захопленням 80% плавскладу ВМС ЗС України корабель залишався у бойовому складі флоту. Причиною намірів списання був критичний вік корабля та його технічна несправність.

Але після окупації Криму заговорили про його ремонт, у 2017 році корабель підняли у док судноремонтного заводу «Україна» де визначали технічну можливість для його ремонту.

Стан корпусу корабля «Вінниця» у 2017 році

Після майже 11 місяців перебування у сухому доці судноверфі «Україна» корвет «Вінниця» (проекту 1124П) Військово-морських Сил ЗС України виведений з доку, але ремонт на ньому так і не був проведений.

З того часу корабель був переведений у категорію навчальних та перебував у відстої в очікуванні рішення про списання.

Корабель «Вінниця» (попередня його назва у складі ВМС ЗС України та Морської охорони – «Дніпро») був закладений 23.12.1975-го року на Зеленодоському СБЗ (заводський №775), спущений на воду 12.09.1976 року, у стрій ввійшов 31 грудня того ж року в 5-ту окрему Балаклавську бригаду прикордонних сторожових кораблів, де і служив до 1992-го року, доки не перейшов до Морських частин Держкомітету з охорони кордонів (нинішня Державна прикордонна служба).

Корвет «Вінниця» під час активної служби у складі ВМС ЗС України

В січні 1996-го року корабель було передано новоствореним ВМС України. Основними причинами передачі були відсутність достатньої кількості кораблів у ВМС та недоцільність утримання настільки потужного корабля у прикордонників.

В цей же час відбулася зміна назви з «Дніпра» на «Вінницю». 19 січня на кораблі піднято прапор ВМС України.

Дві інші одиниці списуються також через технічний стан, рейдовий водолазний катер «Токмак» попри проведений у 2016 році все ж залишався небоєздатним.


Рейдовий водолазний катер «Токмак» під час активної служби Фото: Нікіта Прохоров


У складі національного флоту він перебуває з 1997 року, був побудований на Соснівському суднобудівному заводі під ім’ям «РВК-1475» (заводський № 547) в 1983 році за проектом ПВ1415 (шифр «Фламінго») і увійшов до складу Чорноморського флоту, де за розподілом відійшов Україні.

Ще на цю тему