У 2020 році спостерігається збільшення порушень права на здоров'я щодо політв'язнів Криму – КРЦ

15:41 28.01.2021

За 2020 рік зафіксовано 138 випадків порушення права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я, 111 з яких - щодо кримських татар. Цей показник перевищує минулорічні за аналогічний період: в 2019 було зафіксовано 134 випадки порушення, в 2018 - 57.

Про це йдеться в аналізі порушень прав людини в Криму за 2020 рік Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Протягом звітного періоду на постійній основі фіксувалися випадки ненадання належної медичної допомоги в місцях утримання під вартою, особливо в умовах коронавірусної пандемії. Відомо, що далеко не всі політв'язні були забезпечені засобами індивідуального захисту. Такі дії, в свою чергу, приводили до погіршення стану здоров'я. При цьому, клопотання адвокатів часто ігнорувалися.

Крім цього, зафіксовані випадки примусового поміщення затриманих кримчан в психіатричну лікарню, що також є порушенням права на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я.

Ненадання своєчасної та належної медичної допомоги прирівнюється до нелюдського та такого, що принижує гідність, поводженню і є порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Нагадаємо, що згідно з даними моніторингу, за звітний період на півострові зафіксовано 52 обшуки, 280 випадків затримань, 92 випадки - допитів, опитувань і «бесід», 252 - арешти: 47 - нові арешти, 16 - вироки, 189 - продовження строків утримання під вартою політв'язням Криму. Крім того, відомо про 424 випадки порушень права на справедливий суд.

Ще на цю тему