Путін вперше за 12 років виступив у Давосі: говорив про загрозу «кінця цивілізації» через глобальний конфлікт

11:41 28.01.2021

Президент Росії Володимир Путін вперше за 12 років виступив на економічному форумі в Давосі. На цьогорічній зустрічі в онлайн-форматі він заявив про ризики «кінця цивілізації» у разі глобального конфлікту та важливість об'єднати зусилля попри конкуренцію.

Про це пишуть російські агентства ТАСС та РБК.

Зокрема Путін заявив, що спроби звинуватити у внутрішніх проблемах інші країни підвищують ризики «одностороннього застосування військової сили».

«Використання торгових бар'єрів, нелегітимні санкції, обмеження фінансової, технологічної, інформаційної сфер ㅡ подібна гра без правил критично підвищує ризики одностороннього застосування військової сили», ㅡ заявив він.

Президент Росії зазначив, що невирішені внутрішні проблеми можуть підштовхнути низку країн до пошуку винних за кордоном, на яких можна «все звалити, звинуватити у всіх бідах і перенаправити роздратування і невдоволення своїх громадян».

Окрім цього Путін заявив про потребу країн об'єднувати зусилля у «доленосних напрямках», попри наявну конкуренцію та «долати розбіжності». За його словами, саме неготовність країн долати протиріччя у XX столітті призвели до глобального конфлікту Другої світової війни.

«Як відомо, нездатність і неготовність розв'язувати подібні проблеми по суті в XX столітті обернулися катастрофою Другої світової війни. Звичайно, зараз такий глобальний гарячий конфлікт, сподіваюся, в принципі неможливий. Дуже на це сподіваюся, він означав би кінець цивілізації», ㅡ заявив Путін.

Конфлікти у Росії

Заява Володимира Путіна пролунала на тлі початку масових протестів у Росії, які проводять саме проти політики російського президента та на підтримку опозиціонера Олексія Навального. Росіян обурили затримання Навального та інформація про розкішний палац Путіна у Геленджику ㅡ дізнатися про нього вдалося саме завдяки розслідуванню Навального.

Сам Путін назвав мітингарів терористами, які «женуть попереду себе жінок і дітей». Водночас розслідування про палац він назвав «компіляцією» та «монтажем». 

Нагадаємо, 27 січня відбулась онлайн-зустріч «Давоські діалоги», яку організовує Всесвітній економічний форум. Щороку у січні відбуваються збори Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Однак через пандемію коронавірусу цього року їх перенесли на початок літа.

На онлайн-зустрічі світові лідери обговорювали світові тенденції цього року.

Як зазначає РБК, востаннє Путін виступав на форумі у Давосі у 2009 році, а цього року долучився до зустрічі зі свого кабінету у Москві.

Ще на цю тему