Україна проти Росії: суд ООН дав агресору більше часу на підготовку

08:21 28.01.2021

Міжнародний суд ООН постановою від 20 січня 2021 року продовжив на три місяці, з 8 квітня по 8 липня 2021 року термін для подачі контрмеморандуму Російської Федерації у справі Україна проти Росії.

Про це йдеться в опублікованому прес-релізі суду, передає УНН.

Цитата

«Беручи до уваги думки Сторін, (суд - ред.) продовжує до 8 липня 2021 року термін для подачі контрмеморандуму Російської Федерації; і залишає за собою подальшу процедуру для подальшого вирішення», – постановив суд.

Деталі

Відзначається, що рішення обґрунтоване з урахуванням кількох звернень від обох сторін.

Так, листом від 22 грудня 2020 року представник Російської Федерації Дмитро Лобач просив Суд продовжити на шість місяців (до 8 жовтня 2021 року) термін для подачі контрмеморандуму, пояснивши прохання тим, що «обмеження, пов'язані з пандемією COVID-19, продовжили створювати труднощі і пов'язані з цим затримки з підготовкою клопотання».

У свою чергу, в листі від 6 січня 2021 року представник України Євген Єнін заявив, що уряд країни заперечує проти прохання РФ про подальше продовження терміну подачі контрмеморандуму, вказавши, серед іншого, що відповідач не пояснив, чому йому був потрібен додатковий час.

За словами Агента України, надання додаткового часу дасть Російській Федерації період на десять місяців довше, ніж час, наданий Україні для подачі свого Меморандуму.

Повідомляється, що, за словами Єніна, в разі, якщо Суд задовольнить запит Російської Федерації, будь-яке подальше продовження термінів має бути якомога коротшим, щоб не завдати шкоди інтересам України.

Що було раніше

Так, на сьогодні захист українських інтересів відбувається в рамках справи про застосування та тлумачення Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму в Міжнародному суді ООН (далі - МС ООН).

У цьому процесі України заявляє, що:

– Російська Федерація порушує Конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму шляхом поставок зброї, надання фінансування, проведення тренування і надання інших форм допомоги збройним формуванням, в тому числі т.зв. «ДНР» і «ЛНР» і іншим пов'язаним з ними групам і окремим особам, які діють на території України.

– РФ порушує вимоги Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і робить дискримінаційні дії щодо татарського і українського етнічного населення в Криму з лютого 2014 року з метою закріплення російського домінування на півострові шляхом знищення конкуруючих культур.

Після проходження досудових етапів вирішення спору було підготовлено і подано Меморандум, який підтверджує порушення РФ положень названих вище Конвенції.

Ще на цю тему