ВМС України перетворять морський буксир у патрульний корабель

10:15 26.01.2021

ВМС ЗС України перетворять морський буксир «Корець» (A830) проєкту 745 у патрульний корабель.

Про це повідомляє Мілітарний із посиланням на власні джерела у Генеральному штабі ЗСУ.

Для виконання нових функцій морський буксир пройде комплексну модернізацію на одному з вітчизняних підприємств.


До комплексу модернізації включено встановлення нового озброєння та радіолокаційного обладнання.

Серед зразків озброєння – дві спарені установки «Утьос-М» калібром 12,7 мм будуть замінені на 30-мм шестиствольні автоматичні артилерійські установки АК-306.


Спарена кулеметна установка “Утьос-М” на морському буксирі “Корець” (A830) Стопкадр з відео Український флот. Столітня традиція
Ще за радянських часів будувалась версія прикордонних-сторожових кораблів проекту 745П, які штатно комплектувались АК-306, саме корабель проекту 745П – ПСКР «Дон» прикордонної служби ФСБ Росії здійснив таран рейдового буксиру «Яни Капу» ВМС ЗС України та на стопкадрі видно цю артилерійську установку:

ВМС України перетворять морський буксир у патрульний корабель. Скріншот з відео тарану російським ПСКР «Дон» українського буксиру «Яни Капу»

​Радянська шестиствольна автоматична корабельна артилерійська установка АК-306 призначена для ураження легких надводних, а також повітряних цілей. Має скорострільність 600—1000 п/хв, дальність стрільби до 5000 м.

Джерела Мілітарного не уточнюють чи самі артилерійські установки будуть модернізовані з оснащенням прицільної станції вітчизняного виробництва та бортової системи управління, як то пропонується для патрульних катерів типу Island.

Додатково «Корець» отримає 25-мм артилерійські установки 2М-3М, аналогічні до встановлених на артилерійських катерах проєкту 1204 та рейдовому тральщику «Генічеськ»:

Баштова артилерійська установка 2М-3М на одному з кораблів морської охорони типу «Джміль» проєкту 1204 Фото: Євген Роженюк

Що відомо про найбільший корабель ВМС на Азові – морський буксир «Корець»

В одноствольному варіанті вони розміщуються на двох отриманих у 2019 році патрульних катерах типу Island:

Стрільби на патрульному катері «Слов’янськ» з артилерійської установки 2М-3М Фото: ВМС ЗС України


2М-3М є засобом самооборони кораблі та може бути використаних для знищення цілей на відстані до 3 000 метрів.

Додатково «Корець» отримає новий навігаційний комплекс для виявлення надводних і повітряних об’єктів (кораблів, катерів, літаків, безпілотних літальних апаратів і т.п.), визначення їх координат, видачі інформації в цифровій формі для зовнішніх споживачів або відображення інформації на моніторі оператора, а також для вирішення завдань навігаційного орієнтування та проведення суден у районах підвищеної небезпеки.

У 2018 році Військово-морські сили ЗС України розпочали створення корабельно-катерного угрупування на Азовському морі для протистояння зростаючому агресивному впливу Росії в регіоні.

На початку вересня 2018-го до Бердянську автотралами було перевезено два малі броньовані артилерійські катери «Кременчук» та «Лубни». 

«Донбас» (A500) та «Корець» (A830) йдуть до Бердянську поблизу узбережжя окупованого Криму

Згодом, пошуково-рятувальне судно «Донбас» (A500) та морський буксир «Корець» (A830) здійснили перехід з Чорного моря до порту Маріуполя.

Ще на цю тему