«Мотор Січ» допоможе Грузії модернізувати гелікоптери Мі-8 / Фото

16:40 25.01.2021

Делегація української приватної компанії «Мотор Січ» (входить до ГС «Ліга оборонних підприємств України») днями відвідала Тбілісі, де провела низку зустрічей з місцевими виробниками ОВТ та представниками Міністерства оборони Грузії.

Під час візиту відбулося сформування тристороннього меморандуму між «Мотор Січ», державним військовим науково-технічним центром «Дельта» (ДержНТЦ Delta) і «Тбілавіамшені» (колишній «Тбіліський авіаційний завод»), пише defence-ua.

Шляхи поглиблення співпраці між українським виробником авіадвигунів та армією Грузії було обговорено під час зустрічі делегації з міністром оборони цієї країни Іраклієм Гарібашвілі. Також на цій зустрічі були присутні заступник міністра оборони Джаншер Бурчуладзе, директор ДержНТЦ «Дельта» Зураб Азарашвілі та представники «Мотор Січ» на чолі з керівником компанії Вячеславом Богуслаєвим.

«В рамках візиту української делегації ДержНТЦ ''Дельта'' сформульовані подальші перспективи й перехід на новий етап співробітництва. В рамках меморандуму про співпрацю в галузі розвитку військового підприємництва партнери будуть реалізовувати спільні проекти, які будуть включати капітальний ремонт і модернізацію багатофункціонального гелікоптера Мі-8», - відзначили в оборонному відомстві Грузії.

Видання нагадує, в середині минулого року стало відомо про масштабний план Міноборони Грузії з ремонту та модернізації всього наявного парку штурмовиків Су-25 (10 бойових машин та два у навчально-бойовій версії Су-25У) й ударних гелікоптерів Мі-24 (два Мі-24В і три Мі-24П).

Всі наявні машини були розібрані на авіабазі «Марнеулі» (де знаходились на зберіганні) та доправлені на підприємство «Тбілавіамшені», де їх планують відремонтовані та модернізовані спільними силами фахівців підприємства й ДержНТЦ «Дельта».

За даними з відкритих джерел відомо, що ЗС Грузії також мають на озброєнні близько 15 гелікоптерів Мі-8MTV, які у 2014 році планували замінити на американські гелікоптери Bell UH-1 «Ірокез».

Ударні гелікоптери Мі-24 ЗС Грузії перевозять на ремонт у липні 2020 року. Фото з сайту defence-ua

Ще на цю тему