Кулеба: Питання деокупації Криму й Донбасу треба розглядати окремо

13:40 25.01.2021

Питання деокупації Криму і окремих районів Донбасу потрібно розглядати окремо. 

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі каналу Україна 24, пише ZN.UA.

Кулеба впевнений, що ці завдання повинні бути "двома окремими треками".

«Вони не повинні перетинатися в переговорному плані, бо якщо їх кинути в один котел, то все дуже ускладниться і стане ще важче і Донбас повернути, і Крим повернути», - сказав глава українського МЗС.

За його словами, ситуація на обох територіях має певні відмінності, зокрема юридичного характеру, тому деокупацію Криму і окремих районів Донбасу змішувати не треба.

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту взяти участь у створенні міжнародної платформи по деокупацію Криму, а також підтримати оновлену резолюцію про ситуацію з правами людини на включеному півострові.

Кримська платформа буде працювати на кількох рівнях. Перший - найвищий політичний рівень, до якого приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони. Третій - міжпарламентський рівень. І четвертий - рівень неурядових експертів.

Про свою підтримку концепції Кримської платформи вже заявили посли США, Великої Британії, Туреччини та інших країн.

Перший саміт Кримської платформи пройде в травні наступного року в Києві. Крім консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію анексії Криму Росією, серед завдань платформи також протидію загрозам РФ в Чорному і Азовському морях.

Ще на цю тему