Україна відзначає День Соборності

12:20 22.01.2021

22 січня в Україні відзначають День Соборності. Саме в цей день в 1919 році був підписаний Акт Злуки (об'єднання) Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 

Свято було засновано в 1999 році, повідомляє «Укрінформ».

22 січня займає одне з провідних місць в українському політичному календарі. Так, саме в цей день в 1918 році Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність УНР. Через рік на Софійській площі проголосили Акт Злуки українських земель в єдину Україну.

У тексті Акту Злуки стверджувалося: «Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали найкращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Але тоді об'єднання відбулося чисто символічно. Вже через кілька тижнів більшовики захопили Київ, землі Східної Галичини опинилися під владою Польщі, а Закарпаття - Чехословаччини.

Перше святкування Дня Соборності відбулося в 1939 році в Карпатській Україні (місті Хуст) - в той час автономній республіці Чехословаччині. Тоді під синьо-жовтими прапорами відбулася тридцятитисячна маніфестація населення, яке з'їхалося до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давності.

Яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців взялися за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді подібні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу.

Ще на цю тему