В Одесі проходить конференція з планування українсько-американського навчання «Сі Бриз-2021»

14:42 21.01.2021

Це перша конференція цього року з планування українсько-американського навчання «Сі Бриз-2021». Пандемія коронавірусу внесла свої корективи, тому планування усіх практичних заходів, спілкування з американськими партнерами та іншими учасниками навчання проходить у дистанційному форматі.

Як повідомив АрміяInform заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато, метою конференції є з’ясування потенційного складу учасників навчання «Сі Бриз», погодження відповідного сценарію проведення навчання, визначення можливих районів застосування підрозділів та напрацювання питань логістичного забезпечення.

– Під час навчання «Сі Бриз-2021» заплановано проведення самооцінки 1-го рівня в межах Програми перевірки та зворотного зв’язку Концепції оперативних можливостей чотирьох підрозділів Військово-Морських Сил. Це десантно-штурмова рота морської піхоти, підрозділ спеціального призначення та два підрозділи корабельного складу флотилії ВМС, – підкреслив капітан 1 рангу Олексій Доскато.

За словами капітана 1 рангу Олексія Доскато, минулого року міжнародні навчання серії «Сі Бриз» обмежилися лише морською фазою із залученням авіації. Усі спільні заходи розгорталися в акваторії Чорного моря без контакту особового складу.

– Цього року сплановано розширити формат та компоненти навчання. Залучимо не лише морський та повітряний компоненти, але й додатково береговий та водолазний компоненти. Тобто ми плануємо провести класичний варіант навчання з відпрацюванням практичних дій у морі, на суші, у повітрі та під водою, – відзначив капітан 1 рангу Олексій Доскато.

Нагадаємо, що минулого року метою навчань «Сі Бриз» було підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, країн-членів НАТО та держав-партнерів під час виконання спільних завдань задля підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення стабільності в Чорноморському регіоні.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Ще на цю тему