Лавров порівняв анексований Москвою Крим з Фолклендськими островами

08:01 19.01.2021

Різне ставлення Лондона до ситуацій з Фолклендськими (Мальвінськими — в іспаномовній версії) островами і анексованим Москвою Кримом є нібито «проявом подвійних стандартів».

Таку думку висловив в понеділок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції за підсумками діяльності російської дипломатії в 2020 році, пише УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

«Є така тема, як подвійні стандарти», — сказав глава МЗС РФ, відповідаючи на питання про Фолкленди. Він пояснив, що в ситуації з цими островами Сполучене Королівство «дуже жорстко» наполягало, що жителі цих територій мають право на самовизначення.

«Ми, до речі, нагадали про це англійцям, коли вони захвилювалися у березні 2014 го з приводу референдуму в Криму (як відомо Москва вважає проведення так званого «референдум» цілком законним — ред.). Ми запитали у них, невже розташовані за 10 тис. миль від Англії Мальвіни мають розкіш на самовизначення, а кримчанам, які все життя були в складі нашої країни (як вважають в Москві — ред.), в такому праві відмовлено? Відповідь була дуже проста: «Це дві різні речі», — розповів глава російського МЗС, зазначивши, що залишає це «на совісті англійців».

Говорячи безпосередньо про ситуацію з Фолклендами, глава МЗС РФ висловив переконання, що «суперечку потрібно вирішувати через діалог, як це і передбачено в резолюції Генеральної Асамблеї» ООН. Він підкреслив, що Росія підтримує всі резолюції Генасамблеї по цим островам. «Будемо продовжувати голосувати за виконання цих резолюцій на практиці», — сказав Лавров.

Довідка:

Фолклендські (Мальвінські — в іспаномовній версії) острови — архіпелаг в південно-західній частині Атлантичного океану, що складається з двох великих островів і більше 700 дрібних островів і скель, предмет територіальної суперечки Аргентини і Великої Британії. Збройний конфлікт за дані території в 1982 році завершився поразкою Аргентини і поверненням британського контролю над островами.

Ще на цю тему