КримSOS презентувала дослідження про умови утримання політв'язнів

18:40 18.01.2021

У понеділок, 18 січня, в Києві громадська організація КримSOS презентувала результати дослідження умов утримання в місцях позбавлення волі 119 політичних в'язнів Криму, які отримали різні терміни покарання за законами РФ.

У КримSOS вважають, що дослідження «Реалії тюремного життя політв'язнів в окупованому Криму та РФ» допоможе Україні в адвокації процесу деокупації Криму, передає Укрінформ.

«За період тимчасової окупації Криму політично вмотивованим кримінальним переслідуванням було піддано, згідно з інформацією нашої організації, 139 осіб. З них 119 осіб отримали реальні терміни ув'язнення - вони суб'єкти нашого дослідження», - повідомив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

За його словами, дослідження ставить за мету показати «ще один негативний вплив російської окупації Криму і систематичну політику терору і переслідування, яку Росія використовує, щоб утримати фактичний контроль над територією і уникати будь-якого опору з боку населення окупованого півострова».

«Кримінальне переслідування окупаційної влади, російських силовиків ніяк не пов'язане зі справедливістю або захистом закону на території Криму. Це виключно інструмент переслідування, інструмент тиску і інструмент контролю над окупованими територіями та їх населенням», - підкреслив Ярошенко.

Як зазначив експерт, серед доказів злочинної діяльності Росії в Криму, «численні і грубі порушення прав людини, в тому числі порушення власних законів Російської Федерації - це негуманне поводження, використання тортур, це створення таких умов для політв'язнів, які загрожують не тільки їх соціальним правам, а й загрожують їхньому здоров'ю і життю».

За його словами, проаналізована КримSOS інформація допоможе Україні «проводити адвокацію Криму, створювати тиск на Росію дипломатичними методами».

Ще на цю тему